Šachovnicový dort

Recepty, Dorty

Suroviny

Piškot:
6 vajec
1 lžíce oleje
6 lžic krupicového cukru
6 lžic polohrubé mouky
140 g čokolády na vaření
špetka prášku do pečiva
Bílý tvarohový krém:
500 g měkkého tvarohu
cukr (dle chuti)
želatinu (2 lžíce)
2-3 dl smetany (nemusí být, ale je možno zlehčit, pevně ušlehaná)

Postup přípravy receptu

  1. Žloutky utřeme se 3 lžícemi cukru do pěny. Z bílků ušleháme pevný sníh se zbytkem cukru.

  2. Ke žloutkové pěně přidáme povolenou čokoládu spolu s prosetou moukou a práškem do pečiva, a to vše lehce smícháme se sněhem.

  3. Pečeme ve vymazané a vysypané formě v mírné troubě asi 40 minut.

  4. Vychladlý piškot podélně rozkrojíme na části.

  5. Tyto piškotové pláty klademe s rovnoměrnými mezerami vedle sebe.

  6. Mezery vyplníme tvarohovou hmotou.

  7. V dalších řadách dáváme piškot vždy na krém a krém na piškot. Na řezu nám tak vznikne tvar šachovnice.

  8. Celý dort dále ozdobíme podle sebe.

  9. Můžeme nastříkat ozdobnými hvězdičkami nebo si z papíru vystřihnout šachovnici, položit ji na dort a volná políčka vysypat kakaem. Já použila obyčejný máslový krém.

  10. Tvarohový krém: tvaroh zamícháme s moučkovým cukrem podle chuti a s rozpuštěnou želatinou, nakonec lehce vmícháme ušlehanou smetanu.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!