Šachovnicový dort
Recepty, DortySuroviny
- Piškot:
- 6 vajec
- 1 lžíce oleje
- 6 lžic krupicového cukru
- 6 lžic polohrubé mouky
- 140 g čokolády na vaření
- špetka prášku do pečiva
- Bílý tvarohový krém:
- 500 g měkkého tvarohu
- cukr (dle chuti)
- želatinu (2 lžíce)
- 2-3 dl smetany (nemusí být, ale je možno zlehčit, pevně ušlehaná)
Postup Šachovnicový dort
Postup přípravy receptu
-
Žloutky utřeme se 3 lžícemi cukru do pěny. Z bílků ušleháme pevný sníh se zbytkem cukru.
Ke žloutkové pěně přidáme povolenou čokoládu spolu s prosetou moukou a práškem do pečiva, a to vše lehce smícháme se sněhem.
Pečeme ve vymazané a vysypané formě v mírné troubě asi 40 minut.
Vychladlý piškot podélně rozkrojíme na části.
Tyto piškotové pláty klademe s rovnoměrnými mezerami vedle sebe.
Mezery vyplníme tvarohovou hmotou.
V dalších řadách dáváme piškot vždy na krém a krém na piškot. Na řezu nám tak vznikne tvar šachovnice.
Celý dort dále ozdobíme podle sebe.
Můžeme nastříkat ozdobnými hvězdičkami nebo si z papíru vystřihnout šachovnici, položit ji na dort a volná políčka vysypat kakaem. Já použila obyčejný máslový krém.
Tvarohový krém: tvaroh zamícháme s moučkovým cukrem podle chuti a s rozpuštěnou želatinou, nakonec lehce vmícháme ušlehanou smetanu.