Rýžové kuličky v čokoládě a kokosu
Recepty, MoučníkySuroviny
- Těsto na kuličky:
- 1 hrnek rýže
- 1/2 l mléka
- 2 lžíce másla
- sušené švestky (meruňky)
- rozinky (brusinky)
- 2 lžíce třtinového cukru
- javorový sirup na doslazení
- kousek celé skořice
- vodu (dle potřeby)
- Na obalování:
- 150 g hořké 70% čokolády
- 150 ml mléka
- hrnek kokosu
Postup Rýžové kuličky v čokoládě a kokosu
Postup přípravy receptu
-
Nejprve uvaříme rýžovou kaši. Dáme do hlubší pánve nebo hrnce rozehřát máslo a na něm asi 3 minuty restujeme rýži, poté přidáme nakrájené sušené ovoce (já dala sušené švestky a rozinky, ale mohou být např. i sušené meruňky, brusinky apod.), vše zasypeme asi 2 lžícemi třtinového cukru a poté zalijeme mlékem, vložíme skořici a necháme rýži pozvolna vařit do změknutí, cca 25 minut. Podle potřeby doléváme vodou, než se všechna tekutina vsákne a rýže nebude měkká. Ochutnáme hotovou kaši a podle potřeby ještě dosladíme javorovým sirupem a pak necháme kaši vychladnout (nejlépe aspoň 2 hodiny v lednici).
Po vychladnutí rýžové kaše rozpustíme ve vodní lázni hořkou čokoládu s mlékem. Z kaše vytvoříme kuličky, které pak namáčíme do rozpuštěné čokolády a vkládáme do misky s kokosem, ve kterém je obalujeme. Hotové kuličky dáme vychladit do lednice a cca za 3 hodiny můžeme podávat. Hotové kuličky pak uchováváme v lednici a podáme vždy vychlazené.
Jako alternativu můžeme vytvořit zdravý dortík, kdy na dno formy rozetřeme do výšky asi 1 cm hotovou kaši, kterou pak přelijeme rozpuštěnou čokoládou a posypeme kokosem. Pro milovníky rumového aroma, můžeme do těsta na kaši přidat panáka rumu:-)