Rýžové koule plněné masovo-houbovou směsí
Recepty, Mleté masoSuroviny
- 300 g kulatozrnné rýže (1,5 hrnku)
- 100 g pomletého masa (dala jsem krůtí)
- 50 g šunky
- 50 g lesních hub (pokud nejsou, tak hlívy ústřičné)
- 50 g sýru ementálu, čedaru apod.
- 1 střední cibule
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 2 žloutky
- sůl
- pepř
- špetka tymiánu (čerstvého nebo drceného sušeného)
- špetka koření 5ti vůní
- 2 lžíce nasekané čerstvé petrželky, a pažitky
- 100 -150 ml vývaru
- olej na smažení
- Trojobal:
- hladká mouka
- vejce
- strouhanka
Postup Rýžové koule plněné masovo-houbovou směsí
Postup přípravy receptu
-
Očistíme houby i cibuli a nasekáme nadrobno. Šunku nakrájíme na nudličky. V pánvi na rozpáleném oleji zpěníme cibuli a přidáme šunku i houby a orestujeme. Přidáme pomleté maso, zvýšíme teplotu a zprudka opékáme. Do opečené směsi přidáme rajčatový protlak, koření, podlijeme částí vývaru (může být z Natur kostky) a dusíme asi 15 minut. Podle potřeby ještě během dušení podlijeme, dochutíme solí a vmícháme petrželku. Odstavíme a necháme vychladnout.
Současně propláchneme a uvaříme rýži v rýžovači nebo jak jsme zvyklí doměkka. Přendáme ji do větší mísy a necháme chladnout. Do vlahé rýže nastrouháme sýr jaký máme rádi a přidáme žloutky. Podle potřeby dochutíme solí, pepřem a dobře promícháme.
Z rýžové hmoty uděláme placičky velikosti dlaně, naplníme je masovou směsí a mokrýma rukama uzavřeme do koule podobně jako ovocné knedlíky. Na tácku dáme koule do chladničky ztuhnout. Pak je obalíme v klasickém trojobalu: mouka, vejce, strouhanka. Smažíme v oleji dozlatova a dáváme na papírovou utěrku odsát tuk. Teplé podáváme se zeleninovým salátem a studené s pikantním dipem. Obojí jsou výborné.