Rýžové koule plněné masovo-houbovou směsí

Recepty, Mleté maso

Suroviny

300 g kulatozrnné rýže (1,5 hrnku)
100 g pomletého masa (dala jsem krůtí)
50 g šunky
50 g lesních hub (pokud nejsou, tak hlívy ústřičné)
50 g sýru ementálu, čedaru apod.
1 střední cibule
2 lžíce rajčatového protlaku
2 žloutky
sůl
pepř
špetka tymiánu (čerstvého nebo drceného sušeného)
špetka koření 5ti vůní
2 lžíce nasekané čerstvé petrželky, a pažitky
100 -150 ml vývaru
olej na smažení
Trojobal:
hladká mouka
vejce
strouhanka

Postup přípravy receptu

  1. Očistíme houby i cibuli a nasekáme nadrobno. Šunku nakrájíme na nudličky. V pánvi na rozpáleném oleji zpěníme cibuli a přidáme šunku i houby a orestujeme. Přidáme pomleté maso, zvýšíme teplotu a zprudka opékáme. Do opečené směsi přidáme rajčatový protlak, koření, podlijeme částí vývaru (může být z Natur kostky) a dusíme asi 15 minut. Podle potřeby ještě během dušení podlijeme, dochutíme solí a vmícháme petrželku. Odstavíme a necháme vychladnout.

  2. Současně propláchneme a uvaříme rýži v rýžovači nebo jak jsme zvyklí doměkka. Přendáme ji do větší mísy a necháme chladnout. Do vlahé rýže nastrouháme sýr jaký máme rádi a přidáme žloutky. Podle potřeby dochutíme solí, pepřem a dobře promícháme.

  3. Z rýžové hmoty uděláme placičky velikosti dlaně, naplníme je masovou směsí a mokrýma rukama uzavřeme do koule podobně jako ovocné knedlíky. Na tácku dáme koule do chladničky ztuhnout. Pak je obalíme v klasickém trojobalu: mouka, vejce, strouhanka. Smažíme v oleji dozlatova a dáváme na papírovou utěrku odsát tuk. Teplé podáváme se zeleninovým salátem a studené s pikantním dipem. Obojí jsou výborné.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!