Rychlé kuřecí řízky
Recepty, Drůbeží masoSuroviny
- 300 g kuřecích stehenních řízků – tedy 2 řízky, když vaříme pro 2
- 2 vejce
- 2 brambory
- 2 lžíce hladké mouky
- 1/2 lžičky soli
- 1/4 lžičky pepře
- hladkolistou petrželku (do kaše i na kaši)
- špetku sladké papriky
- špetku muškátového květu nebo oříšku – ale opravdu špetičku
- kousek másla (do kaše i na kaši)
- 100 ml mléka
- olej na smažení
- tatarskou omáčku
Postup Rychlé kuřecí řízky
Postup přípravy receptu
-
Maso očistíme, osolíme a opepříme.
Řízky obalíme v mouce, do které jsme přidali sůl, pepř, petrželku a papriku (a ač není psáno, můžete dát další bylinky). Pak ponoříme do rozšlehaných vajec a dobře obalíme.
Dáme smažit na pánev s rozpáleným olejem, nejlépe na střední teplotě smažíme z každé strany asi 4 až 5 minut. Pokud řízků děláte víc a utíká vám čas, stačí hotové řízky dát do teplé trouby, kde si počkají na servírování.
Na bramborovou kaši nakrájíme brambory na kostičky, rychleji se uvaří. Vaříme je v mírně osolené vodě. Scedíme.
Mačkadlem kousky brambor rozbijeme, pak je osolíme, opepříme, přidáme kousek másla a ohřáté mléko. Pozor! Mléko přidávejte postupně, podle žádané konzistence kaše. Když ho vlijete naráz, může se stát, že zjistíte, že se kaše vzhledem blíží spíše pyré a už se to nedá zvrátit. Na chuti to nic nemění, ale chcete to tak? Když chcete mít kaši hladkou, vyměňte mačkadlo ve finále za metlu.
Řízky servírujeme s kaší, posypanou petrželkou a s kouskem másla. Pokud chcete, přidejte pro chuť ještě tatarskou omáčku. S kaší jsou dobrou večeří, ale stejně skvěle chutnají jen s chlebem.