Rychlé kuřecí řízky

Recepty, Drůbeží maso

Suroviny

300 g kuřecích stehenních řízků – tedy 2 řízky, když vaříme pro 2
2 vejce
2 brambory
2 lžíce hladké mouky
1/2 lžičky soli
1/4 lžičky pepře
hladkolistou petrželku (do kaše i na kaši)
špetku sladké papriky
špetku muškátového květu nebo oříšku – ale opravdu špetičku
kousek másla (do kaše i na kaši)
100 ml mléka
olej na smažení
tatarskou omáčku

Postup přípravy receptu

  1. Maso očistíme, osolíme a opepříme.

  2. Řízky obalíme v mouce, do které jsme přidali sůl, pepř, petrželku a papriku (a ač není psáno, můžete dát další bylinky). Pak ponoříme do rozšlehaných vajec a dobře obalíme.

  3. Dáme smažit na pánev s rozpáleným olejem, nejlépe na střední teplotě smažíme z každé strany asi 4 až 5 minut. Pokud řízků děláte víc a utíká vám čas, stačí hotové řízky dát do teplé trouby, kde si počkají na servírování.

  4. Na bramborovou kaši nakrájíme brambory na kostičky, rychleji se uvaří. Vaříme je v mírně osolené vodě. Scedíme.

  5. Mačkadlem kousky brambor rozbijeme, pak je osolíme, opepříme, přidáme kousek másla a ohřáté mléko. Pozor! Mléko přidávejte postupně, podle žádané konzistence kaše. Když ho vlijete naráz, může se stát, že zjistíte, že se kaše vzhledem blíží spíše pyré a už se to nedá zvrátit. Na chuti to nic nemění, ale chcete to tak? Když chcete mít kaši hladkou, vyměňte mačkadlo ve finále za metlu.

  6. Řízky servírujeme s kaší, posypanou petrželkou a s kouskem másla. Pokud chcete, přidejte pro chuť ještě tatarskou omáčku. S kaší jsou dobrou večeří, ale stejně skvěle chutnají jen s chlebem.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!