Perníková vánočka s tvarohem
Recepty, MoučníkySuroviny
- 125 g moučkového cukru
- 30 g domácího vanilkového cukru
- 150 g másla
- 2 vejce
- 250 g tvarohu ve vaničce
- 250 g hladké mouky
- 250 g polohrubé mouky
- 1 prášek do pečiva
- 1/2 prášku do perníku
- 1 lžíce tuzemáku
- 1 lžíce citrónové šťávy
- citronová kůra
- perníkové koření
- sultánky
- plátky mandlí
- 1 vejce na potření
Postup Perníková vánočka s tvarohem
Postup přípravy receptu
-
Nejdřív si dobře zpracujeme povolené máslo s oběma cukry a vejci, přidáme tvaroh a vyšleháme do hladka.
Přidáme prosáté mouky s práškem do pečiva, tuzemák, citronovou kůru a štávu a perníkové koření.
Přisypeme sultánky a plátky mandlí podle chuti, jak kdo má rád.
Vše zpracujeme, aby směs nebyla příliš lepivá ani tuhá, případně můžeme ještě doředit mlékem.
Těsto si přendáme na pomoučený vál a rozdělíme na 9 bochánků (4 větší, 3 menší a 2 nejmenší) a upleteme vánočku.
Důkladně zašpejlujeme, potřeme vejcem a dáme péct do vyhřáté trouby na 175°C na 30 minut, poté pečeme 15 minut na 160°C.
Nakonec snížíme teplotu na 150°C a dopékáme ještě dalších 15 minut. Hotovou vánočku pocukrujeme a necháme vychladnout.