Perníková bábovka s mrkví
Recepty, MoučníkySuroviny
- Těsto:
- 300 g hladké mouky
- 250 g najemno nastrouhané mrkve
- 160 ml oleje
- 100 g třtinového cukru
- 3 celá vejce
- 2 lžičky perníkového koření
- 1 lžička jedlé sody
- špetka soli
- hrst rozinek namočených přes noc v rumu
- trocha mléka, pokud by bylo těsto tuhé
- Náplň:
- 360 g žervé
- 40 g krupicového cukru
- 1 celé vejce
- 1 vanilkový cukr
Postup Perníková bábovka s mrkví
Postup přípravy receptu
-
Nejprve připravíme náplň. Do mísy dejte žervé, přisypte oba cukry, přidejte vejce a všechny suroviny vyšlehejte dohladka.
Na těsto do mísy dejte vejce, třtinový cukr a společně vše vyšlehejte. Do vyšlehaných vajec s cukrem přilijte olej, přidejte špetku soli a perníkové koření. Do hladké mouky přidejte jedlou sodu, zamíchejte a suchou směs postupně přidávejte k mokré směsi. Vznikne tuhé těsto. Do těsta přidejte rozinky i s rumem, ve kterém byly naloženy. Nakonec přidejte najemno nastrouhanou mrkev. Díky mrkvi těsto zřídne. Pokud by bylo stále tuhé, přilijte trochu mléka.
Do vymazané a moukou vysypané formy na bábovku dejte polovinu těsta a stěrkou ho urovnejte. Na těsto dejte připravenou náplň a stěrkou povrch opět uhlaďte. Na náplň dejte zbylou polovinu těsta a stěrkou opět po celém obvodu těsto rozetřete.
Formu vložte do předehřáté trouby na 180°C a bábovku pečte 60 - 80 minut. V polovině pečení zakryjte povrch bábovky pečicím papírem nebo alobalem, aby se nepřipálil. Zda je bábovka hotová poznáte pomocí špejle, že vyjde suchá.
Hotovou bábovku nechte vychladnout, vyklopte ji z formy, pocukrujte moučkovým cukrem a nechte si chutnat.