Domácí čabajská klobása bez startovací kultury
Recepty, Vepřové masoSuroviny
- Recept na 11 kg:
- 7 kg vepřové kýty
- 3 kg bůčku
- 1 kg syrového sádla
- 242 g rychlosoli
- 80 g česnekových granulí
- 70 g sladké papriky ASTA 160
- 20 g pálivé papriky ASTA 140 + cayenský pepř 1:1
- 50 g dextrózy
- 45 g drceného kmínu
- vepřová střeva na klobásy 34/36
Postup Domácí čabajská klobása bez startovací kultury
Postup přípravy receptu
-
Kýtu nakrájíme na kostky 1/2-1 cm a 2/3 sádla na ½ cm kostičky.
Bůček, odřezky z kýty a 1/3 syrového sádla pomeleme na masovém strojku přes 8 mm šajbu. Přidáme všechno koření, důkladně promícháme, cca 20-30 minut a dáme do lednice. Druhý a třetí den důkladně mícháme opět cca 20-30 minut.
Nakonec narazíme do střev a necháme pověšené do dalšího dne pořádně oschnout. Udíme 1 hodinu na 75 C° a dalších 6 hodin na 67C°. Používám štěpky olše a švestky.