Hlávkové zelí s cuketou a vepřová plec na jablkách
Recepty, Vepřové masoSuroviny
- 800 g vepřové plece
- 2 cibule
- 2-3 kyselejší jablka
- 5 stroužků česneku
- kmín
- sůl
- pepř
- lžíce sádla
- ---
- malá hlávka zelí
- cuketa (poměr k zelí 1:3)
- 2 brambory
- 100 g špeku
- velká cibule
- 2 lžičky hladké mouky
- kmín
- ocet
- cukr
- sůl
Postup Hlávkové zelí s cuketou a vepřová plec na jablkách
Postup přípravy receptu
-
Omyté a osušené maso nasolíme a opepříme. Svážeme potravinářským provázkem, aby dostalo tvar válečku. V pekáčku rozpustíme sádlo a maso zprudka opečeme ze všech stran. Přidáme česnek, hrubě nakrájenou cibuli, jablka zbavená jadřinců a nakrájená na čtvrtky.
Maso posypeme kmínem, podlijeme vývarem nebo vodou a přikryjeme. Dáme do vyhřáté trouby na 150 st. a pečeme cca 3 hodiny. Po té odkryjeme, otočíme a dopečeme asi 20-30 minut na 220 st. dozlatova. maso po upečení necháme deset minut odpočinout.
Zelí nakrájíme na proužky, cuketu nastrouháme nahrubo a brambory najemno. Cuketu lehce nasolíme a necháme stát, až pustí vodu. Poté ji přidáme i s vodou k zelí, aby se zelí nemuselo podlévat. Přisypeme kmín a pomalu dusíme. V polovině přimícháme brambory.
Mezitím dáme vyškvařit na kostičky nakrájený špek. Přidáme drobně nakrájenou cibuli a zaprášíme moukou. Mouka se dobře prosmaží a cibulka krásně zezlátne. Hotové přidáme do zelí, krátce společně povaříme a dochutíme cukrem a octem. Maso podáváme nakrájené na plátky, se zelím a třeba bramborovým knedlíkem.