Hlávkové zelí s cuketou a vepřová plec na jablkách

Recepty, Vepřové maso

Suroviny

800 g vepřové plece
2 cibule
2-3 kyselejší jablka
5 stroužků česneku
kmín
sůl
pepř
lžíce sádla
---
malá hlávka zelí
cuketa (poměr k zelí 1:3)
2 brambory
100 g špeku
velká cibule
2 lžičky hladké mouky
kmín
ocet
cukr
sůl

Postup přípravy receptu

  1. Omyté a osušené maso nasolíme a opepříme. Svážeme potravinářským provázkem, aby dostalo tvar válečku. V pekáčku rozpustíme sádlo a maso zprudka opečeme ze všech stran. Přidáme česnek, hrubě nakrájenou cibuli, jablka zbavená jadřinců a nakrájená na čtvrtky.

  2. Maso posypeme kmínem, podlijeme vývarem nebo vodou a přikryjeme. Dáme do vyhřáté trouby na 150 st. a pečeme cca 3 hodiny. Po té odkryjeme, otočíme a dopečeme asi 20-30 minut na 220 st. dozlatova. maso po upečení necháme deset minut odpočinout.

  3. Zelí nakrájíme na proužky, cuketu nastrouháme nahrubo a brambory najemno. Cuketu lehce nasolíme a necháme stát, až pustí vodu. Poté ji přidáme i s vodou k zelí, aby se zelí nemuselo podlévat. Přisypeme kmín a pomalu dusíme. V polovině přimícháme brambory.

  4. Mezitím dáme vyškvařit na kostičky nakrájený špek. Přidáme drobně nakrájenou cibuli a zaprášíme moukou. Mouka se dobře prosmaží a cibulka krásně zezlátne. Hotové přidáme do zelí, krátce společně povaříme a dochutíme cukrem a octem. Maso podáváme nakrájené na plátky, se zelím a třeba bramborovým knedlíkem.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!