Rybízové muffiny / koláč
Recepty, MoučníkySuroviny
- 2 vejce
- 1 vanilkový cukr
- 120 g cukru krupice
- 100 g rozpuštěného másla
- 120 ml mléka
- 200 g hladké mouky
- 0,5 balíčku prášku do pečiva
- cca 250 g rybízu očištěného od stopek
- 1 hrnek drobenky
- moučkový cukr, pokud nepoužijeme drobenku
Postup Rybízové muffiny / koláč
Postup přípravy receptu
-
Vejce vyšleháme s cukry do pěny, pak vmícháme mléko a máslem, za stálého míchání přisypeme mouku s kypřidlem a dobře vše společně promícháme. Do těsta nasypeme suché čisté bobule rybízu, který můžeme i barevně namíchat (červený, černý, bílý), vše opatrně promícháme, abychom bobule zbytečně nepomačkali a jen je těstem obalili.
Těstem rovnoměrně naplníme máslem vymazané a moukou vysypané formičky (12-14 ks nebo plech na muffiny) do tří čtvrtin, posypeme drobenkou a dáme péct do předehřáté trouby na 170 stupňů, na cca 25 minut dorůžova. Vlažné vyndáme z košíčků nebo formiček.
Místo muffinů můžeme stejným způsobem udělat i rychlý rybízový koláč. Těsto dáme do menšího pekáčku, který vymažeme máslem, vysypeme moukou, posypeme drobenkou (doporučuji do drobenky přidat půl vanilkového cukru) a pečeme taktéž dorůžova, v předehřáté troubě na 170 stupňů.
Pokud nebudeme používat drobenku, muffiny či koláč můžeme před podáváním ještě pocukrovat. Záleží na kyselosti rybízu a naší chuti.