Rybízová chilli omáčka

Recepty, Zavařeniny

Suroviny

1 kg omytého červeného rybízu zbaveného stopek
1 PL octa balsamico
1 PL créma balsamico
cca 4 cm kousek zázvoru
3-4 stroužky česneku
1 chilli paprička (podle chuti a pálivosti přidejte, kolik vám bude vyhovovat)
třtinový cukr
sůl
pár snítek tymiánu a saturejky

Postup přípravy receptu

  1. Rybíz vsypte do hrnce, přidejte cca 4 PL třtinového cukru, octy, osolte a přilijte malinko vody. Jen tak centimetr ode dna. Přiveďte k varu, vhoďte bylinky, najemno nastrouhejte do směsi zázvor, česnek a přidejte najemno posekanou chilli papričku. Při mírné teplotě nechte rybíz rozvařit. Ochutnávejte a podle potřeby dochucujte cukrem, octy, případně solí. Každý rybíz je jinak kyselý, tak musíte množství ingrediencí přizpůsobit svým chutím.

  2. Jakmile jsou slupky a zrníčka oddělená, směs propasírujte. Zbytky ještě vraťte do hrnce, podlijte opět trochou vody a nechte ještě provařit. Opět propasírujte a hladkou směs ještě nechte probublávat do požadované husté konzistence.

  3. Omáčku můžete zavařit, ale postačí, když ji horkou nalijete do sklenek, zavíčkujete a otočíte dnem vzhůru. Tak je nechte zcela vychladnout. Po otevření uchovávejte v lednici.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!