Rozmarný salát (Insalata Capricciosa)

Recepty, Saláty

Suroviny

2 středně velké mrkve
1 malý celer
šťáva z 1 citronu
150 g kvalitní vepřové šunky
150 g sýru Gruyére (lze nahradit Ementálem, Madelandem apod.)
5 lžic majonézy
1 lžíce bílého jogurtu
1 lžíce plnotučné hořčice
1 lžíce bílého vinného octa
sůl, čerstvě mletý pepř

Postup přípravy receptu

  1. Omytou zeleninu oškrábeme. Nastrouháme (zvlášť mrkev a celer) na struhadle s většími slzami, nebo nastrouháme škrabkou julienne.

  2. Celer na cca 10 min. namočíme ve vodě okyselené citrónovou šťávou (to aby nezhnědl). Vymačkáme ho a přendáme do misky s mrkví, přidáme špetku soli a lžíci octa. Promícháme a necháme měknout po dobu zhruba půl hodiny.

  3. Mezitím nakrájíme šunku a sýr na kostičky/nudličky. Smícháme majonézu s jogurtem a hořčicí.

  4. K připravené zelenině přidáme šunku a sýr a zalijeme zálivkou z majonézy, hořčice a jogurtu. Dochutíme solí a pepřem a dobře promícháme. Necháme v lednici alespoň hodinu vychladit. Podáváme s čerstvým pečivem.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!