Masopustní koblihy

Recepty, Moučníky

Suroviny

500 g hladké mouky
35 g droždí
3 žloutky
250 ml vlažného mléka
50 g másla
50 g cukru krupice
3 lžíce rumu
špetka soli
trocha čerstvě nastrouhané citronové kůry (nemusí být)
1 litr oleje na smažení
Na hotové koblihy:
máslo
rum
moučkový cukr

Postup přípravy receptu

  1. Droždí spolu se lžičkou cukru rozetřete v misce na tekutou kaši. Chvilku to trvá, tak vydržte. Poté přilijte polovinu vlažného mléka, přisypte lžíci mouky, promíchejte, zakryjte utěrkou a nechte deset minut stát na stole při běžné pokojové teplotě. Kvásek by měl mít krásnou hustou pěnu – pokud ne, zkuste ještě chvíli počkat. Neuvidíte-li ani potom žádnou aktivitu, začněte znovu s novým droždím.

  2. Máslo rozetřete vařečkou, přidejte zbytek cukru a ještě pár minut míchejte. Do máslové pěny dobře vmíchejte žloutky, rum, osolte a přidejte citronovou kůrou. Mouku smíchejte s kváskem a utřeným máslem. Po částech přilévejte zbytek mléka a stále pracujte vařečkou. Kdo má robota, připraví těsto v něm. Robota nechte pracovat asi 10 minut. Pracanti s vařečkou míchají těsto také dohladka. Těsto by nemělo lepit. Jakmile máte těsto hotové, mísu přikryjte utěrkou a nechte kynout 45 minut až hodinu a půl.

  3. Vykynuté těsto vyklopte na pracovní plochu, kterou jste předem posypali trochou mouky. Rukama ho splácněte a válečkem rozválejte na placku. Vykrajovátkem vykrajujte kolečka (postačí i malá sklenička). Ze zbylého těsta znovu vyválejte nový plát a vykrájejte koblihy. Z toho, co ještě zbude už koblihy nedělejte. Vyvalováním a díky mouce by už nemusely být tak nadýchané. Udělejte třeba uzle apod.

  4. Kolečko na koblihu splácněte prsty a dejte na něj marmeládu. Vezměte druhé kolečko, to přiložte na marmeládu a opět splácněte, aby se spojilo s těstem vespod a zároveň ho překrylo. Vezměte vykrajovátko a vykrojte koblihu. Takto krásně těsto uzavřete, marmeláda vám při smažení neuteče.

  5. V kastrolu rozehřejte olej. Mějte ho tam tolik, aby koblihy v kastrolu plavaly a nedotýkaly se dna. Že je olej dost horký poznáte tak, že do něj ponoříte útržek zbylého těsta. Pokud se hned začne smažit, můžete pokračovat koblihami.

  6. Jakmile máte v hrnci koblihy, přikryjte ho poklicí a nechte tak asi 2 minuty. Počkejte, dokud nezezlátnou. Poté je otočte a už smažte odkryté. Toto by mělo způsobit, že koblihy díky páře krásně vyběhnou.

  7. Vyndejte je na talíř vyložený papírovou utěrkou, která nasaje odkapávající tuk a pokračujte stejným způsobem i se zbytkem koblih.

  8. Hotové koblížky potřete rozpuštěným máslem s rumem a poprašte moučkovým cukrem.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!