Rolády
Recepty, MoučníkySuroviny
- Na plát:
- 4 vejce
- 10 dkg cukru moučka
- 12 dkg hladké mouky
- na špičku nože kypřící prášek
- 1 lžíce oleje
- špetka soli
- tuk (na plech nebo olej, pečící papír)
- Náplň:
- rostlinou šlehačkou (ale můžete použít klidně krém)
Postup Rolády
Postup přípravy receptu
-
Troubu předehřejeme na 230°C. Plech lehce vymažeme tukem nebo olejem a vyložíme papírem na pečení, bude nám na plechu pěkně držet a usnadníme si rozetření těsta.
Oddělíme žloutky od bílků. Bílky vložíme do robota, přidáme špetičku soli a ušleháme polotuhý sníh. Pak začneme pomalu přidávat cukr. Vyšleháme pořádně do tuha.
Robotu snížíme rychlost, přidáme žloutky a olej, prošleháme a vypneme robot. Nyní už jen zlehka metličkou přimícháme mouku s kypřícím práškem.
Těsto vlijeme na plech, rozetřeme stěrkou a dorovnáme cukrářskou kartou. Vložíme do trouby a pečeme 6-8 minut. Těsto v troubě nejprve vyběhne a pak klesne.
Následně vyndáme, stáhneme z plechu, krátce necháme vydýchat páru a smotáme po delší straně do rolády. Můžeme dát mezi dva balíky mouky, aby se nám roláda nerozmotávala.
Po vychladnutí naplníme, potřeme roládu i na povrchu, necháme zatuhnout, polijeme čokoládou a ozdobíme dle vlastního vkusu.
Pokud chceme čokoplát, odebereme část mouky a přidáme kakao, další postup je stejný.