Roláda z králíka, plněná velikonoční nádivkou, sýrem, schwarzwaldskou šunkou a kapustovými listy
Recepty, Jiné masoSuroviny
- 4 vykostěné plátky masa z králíka (2 zadní stehna + hřbet)
- 4 kávové lžičky francouzské hořčice
- 4 čajové lžičky olivového oleje
- hrubozrnná sůl
- 100 g schwarzwaldské šunky
- 4 menší kapustové listy bez silných žeber
- 50 g kvalitního tvrdého sýra, který se dobře rozpouští a nedělá gumové pucky (např. Provolone)
- 4 vrchovaté polévkové lžíce syrové nádivky z bílého pečiva, do které jsme přidali nakrájené králičí ledvinky a nakrájená králičí játra
- 6-8 listů šalvěje
- 1 větvičku tymiánu
- 1 dl suchého bílého vína
- potravinářský provázek
- Na omáčku:
- 3 polévkové lžíce zakysané smetany
- 1 polévková lžíce hladké mouky
- 1 čajová lžička obyčejné hořčice
- 1 kávová lžička rajského protlaku
- 0,5 cm silný plátek másla
Postup Roláda z králíka, plněná velikonoční nádivkou, sýrem, schwarzwaldskou šunkou a kapustovými listy
Postup přípravy receptu
-
Plátky masa lehce naklepeme a posolíme hrubozrnnou solí. Na každý plátek rozetřeme kávovou lžičku francouzské hořčice a přelijeme maso čajovou lžičkou olivového oleje. Na levou stranu plátku (leváci samozřejmě na pravou) položíme plátek šunky. Na ní rovnoměrně rozložíme 1 polévkovou lžíci syrové nádivky a špalíček (1/4) připraveného sýra a na několik kousků natrhaný kapustový list. Náplň nám zabere asi 1/3 plochy králičího plátku. Roládu zatočíme. Vezmeme další plátek šunky a položíme jej na roládu. To je důležité, aby se králičí maso při pečení nevysušovalo. Potravinářským provázkem rolády svážeme.
Rolády vložíme do pekáče, poklademe listy šalvěje a větvičkou tymiánu. Podlijeme asi 1 dl vody a dáme péct do trouby vyhřáté na 200 °C. Pečeme přikryté 25 minut. Pak pekáč odklopíme, podlijeme vínem a necháme péct nepřikryté dalších 45 minut na 180 °C. Za uvedenou dobu se nám rolády krásně propečou. Vyndáme je na prkénko a necháme lehce vychladit. Pak je osvobodíme od provázků a dáme do samostatné nádoby. Udržujeme v teple.
Ze smetany, mouky, hořčice, rajského protlaku a 1-2 naběraček horkého přecezeného výpeku vymícháme hladkou zavářku. Budete-li chtít více omáčky, můžete výpek nahradit 1 naběračkou horkého vývaru z kostí králíka.
Výpek přecedíme do kastrolu, ve kterém budeme připravovat omáčku. Přivedeme k varu a postupně, za stálého prošlehávání metličkou, přiléváme připravenou zavářku. Na opravdu mírném ohni ji necháme provařit asi 15 minut.
Na úplný závěr přidáme plátek másla, promícháme a hotovou omáčku odstavíme. Vznikne nám úžasně jemná a chutná omáčka. Podáváme s kousky velikonoční nádivky nebo s přílohou, kterou máte rádi.