Roast beef

Recepty, Hovězí maso

Suroviny

500-700 g vysokého roštěnce (záleží pro kolik osob)
Marináda:
40 g jemná hořčice (může být dijon)
40 g hrubozrnná hořčice
40 g kečup (nebo rajčatové pyré)
mletý pepř (4 barev)
5 lžíc olivový olej
Až nakonec před pečením se přidává:
mořská sůl jemná
bylinky (podle chuti)

Postup přípravy receptu

  1. Maso si nachystáme před pečením 48-72 hodin dopředu, nesmí být před naložením mražené!!!! jen čerstvé.

  2. Odblaníme, omyjeme, smícháme 3 lžíce olej a pepř i cayen pokud chcete, zabalíme do potravinové folie napevno a dáme na 24 hodin do lednice odležet.

  3. Druhý den smícháme ingredience na marinádu - zbylé 2 lžíce olivového oleje + ostatní, maso z obalu vyjmeme, marinádu do něj vmasírujeme, a dáme do čistého obalu opět na 48 hodin odležet na druhou stranu a každý den otáčíme.

  4. Může být déle i méně, dle možnosti chladu a výdrže masa.

  5. Pracujeme rychle aby maso moc nezteplalo.

  6. V marinádě nemusí plavat, stačí jen zlehka masírováním potřít, osolit.

  7. Před pečením ten den necháme maso povolit do pokojové teploty, na másle zprudka opečeme z obou stran cca na každé straně 5 min.

  8. Troubu si rozehřejeme na 200°C a pečeme 15 minut.

  9. Maso vyjmeme z trouby, pokud máme teploměr-jehlu na maso je to nejlepší jak poznáme že je ok, mělo by tam být v nejvyšším bodě kolem 45-60°C a necháme 2-4 min. odležet (TIP - tchán na něj položí misku ze studenou vodou..já ne).

  10. Potom krájíme na nářezáku nebo opravdu ostrým nožem tenké plátky.

  11. Pokud vám vyhovuje raději pomalé pečení, doporučuji troubu rozehřát a péct při 80°C asi 2 hodiny, do 55°C vnitřní teploty masa. Záleží na tom, jak chcete mít maso upečené, čím krvavější vnitřek, tím menší vnitřní teplota okolo 45°C – rozmezí je asi 45-60°C, nám vyhovuje kolem 50-55°C viz foto.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!