Řecký novoroční koláč - Vasilopita

Recepty, Moučníky

Suroviny

150 g polohrubé mouky
350 g hladké mouky
3 lžičky kypřícího prášku
špetka soli
400 g pískového cukru
5 vajec (žloutky a bílky zvlášť)
250 g másla
1 lžička skořice
1/3 KL mletého hřebíčku
1/2 lžičky sody v prášku
2 vanilkové cukry
z 1 pomeranče kůra
120 g pomerančové šťávy
120 g mléka
80 g koňaku
200 g ořechů nasekaných nahrubo
1 mince a trochu alobalu

Postup přípravy receptu

  1. Dáme si předehřát troubu na 170 °C, pečeme bez horkovzduchu. Nebo s horkovzduchem na 160 °C.

  2. Máslo si vyšleháme s cukrem do pěny, přidáme skořici, hřebíček a kůru, chvíli necháme promíchat a pak přidáme po jednom žloutky.

  3. Sodu si rozmícháme v pomerančové šťávě a vlijeme. Mouku smícháme s kypřícím práškem, koňak dáme do mléka a na střídačku přidáváme do těsta.

  4. Potom přidáme ořechy a nakonec vmícháme vyšlehaný sníh. Dáme do vymazané formy 30-32 cm (já měla o chlup menší), zapíchneme minci obalenou alobalem a pečeme cca 1 hodinu.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!