Rohlíčky se sušenými meruňkami
Recepty, MoučníkySuroviny
- 120 ml vlažného mléka
- 1/2 kostky čerstvého droždí
- 40 g krupicového cukru
- špetka soli
- 70 g hery
- 400 g hladké špaldové mouky
- strouhaná kůra z jednoho citronu
- 50 g sušených meruněk
- 3 žloutky
- 1 vejce na potření
Postup Rohlíčky se sušenými meruňkami
Postup přípravy receptu
-
Z půlky vlažného mléka, droždí a lžíce cukru necháme vzejít kvásek. Mouku zatím prosejeme se solí a cukrem. Dále přidáme citrónovou kůru, nadrobno nakrájené sušené meruňky nebo jiné sušené ovoce, které máme po ruce.
Poté přidáme žloutky, rozpuštěnou Heru, zbytek mléka a nakonec kvásek. Vypracujeme řádně hladké pevné těsto a dáme ho kynout na teplé místo, alespoň na hodinu.
Vykynuté těsto rozdělíme na pomoučenem vále na 15 dílů a necháme dalších 20 minut kynout. Pak bochánky rozválíme na placku a smotáme do croissantu.
Všechny croissanty uložíme na plech a opět necháme kynout 30 minut. Nakonec je potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme v předehřáté troubě na 180°C, zhruba 20 minut.