Řecké citrónové kuře
Recepty, Drůbeží masoSuroviny
- 4 porce kuřete
- 12 menších brambor
- 8 šalotek nebo větších jarních cibulek (pouze bílé části)
- 3 citróny
- 1 až 2 lžíce medu
- 1 dcl olivového oleje
- sůl
- pepř
- hrst tymiánu
- 1 větvička rozmarýnu
Postup Řecké citrónové kuře
Postup přípravy receptu
-
V misce rozpustíme med, který smícháme s olejem, šťávou ze 2 citronů, solí, pepřem, strouhanou kůrou z jednoho citronu a sekanými bylinkami.
Do pekáče neb zapékací misky dáme porce kuřete, brambory rozkrojené na půl nebo na čtvrtiny a celé cibulky. Vše zalijeme hotovou zálivkou a kolečky nakrájeného citrónu (i s kůrou).
Vše pečlivě obalíme zálivkou a dáme péct do trouby.
Pečeme přibližně 90 min při teplotě 180 stupňů. Ideální je péct hodinu pod pokličkou, nebo alobalem, během pečení několikrát obrátit a na posledních 30 min nechat dopéct odkryté, ať se na mase udělá kůrka.
K takto upečenému kuřeti se skvěle hodí třeba okurkové tzatziky, nebo aspoň lžíce kvalitního řeckého jogurtu posypaného mátou.