Rajská omáčka habunda

Recepty, Omáčky

Suroviny

100-150 g másla
1 rajský protlak
1 rajské pyré (400 g z Kauflandu)
3 hovězí bujóny
1 velká nebo 2 menší cibule
3 ks bobkového listu
5 kuliček nového koření
10 kuliček celého pepře
5 ks hřebíčku (koření, ne ten na obrázky...:o)
1/2 kávové lžičky mleté skořice
4 polévkové lžíce hnědého cukru
špetka soli
2 litry vřelé vody
Dle potřeby:
jíška

Postup přípravy receptu

  1. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Na másle zpěníme cibulku do zlatova, přidáme hřebíček, bobkový list, nové koření, celý pepř a cca 1-2 minutky osmahneme, poté přidáme mletou skořici a hnědý cukr a zhruba 1 minutu osmahneme za stálého míchání. Následně přidáme rajské pyré a rajský protlak a přivedeme k varu, (bude stačit, když to bude probublávat), poté přilijeme vřelou vodu (z varné konvice), přidáme bujón a přivedeme k varu. Poté stáhneme na poloviční plamen a vaříme cca 15-20 minut, aby se vše povařilo.

  2. Omáčku propasírujeme (stačí přes síto) do jiného hrnce a dáme zpět na oheň (tímto nám vznikne rajská polévka). Potom rajskou omáčku dochutíme solí a cukrem, (většinou ještě doslazuji, protože 4 polévkové lžíce jsou málo). Nakonec omáčku zahustíme instantní nebo domácí jíškou.

  3. Rajskou omáčku podáváme s těstovinami, (knedlíkem) a s masovými kuličkami, sekanou nebo vařeným hovězím masem. Jaké maso použijete, je na vás (hovězí zadní kýta k tomu bude ideální).


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!