Jogurtové žemličky, bulky
Recepty, Slané pečivoSuroviny
- Preferment:
- 150 g vody
- 100 g žitné celozrnné mouky jemné
- 50 g pšeničné chlebové mouky
- 1-2 g čerstvého droždí
- Těsto:
- 100 g bílého jogurtu
- 50 g vody
- 30 g oleje
- 2 kl soli
- 350 g hladké mouky
Postup Jogurtové žemličky, bulky
Postup přípravy receptu
-
Smícháme suroviny na preferment a necháme 10-12 hodiny kvasit.
K hotovému prefermentu přidáme zbytek surovin a uhněteme těsto, které necháme 1-2 hodiny vykynout.
Vykynuté těsto propracujeme, rozdělíme na 10-12 dílků a z každého uděláme bulku. Bulky pak dáme knout buď přímo na plech s pečícím papírem (a upečeme jako bulky) nebo je narazíme a necháme vykynout a upečeme jako raženky (kaiserky) v dobře vyhřáté troubě (220 °C/20 minut).