Rajská omáčka báby Valerie
Recepty, OmáčkySuroviny
- 1,5 kg hovězího předního s kostí
- 3 rajčata
- 2 protlaky (2x 115 g)
- 1 cibule
- 3 listy řapíkatého celeru
- 2 menší mrkve
- 4 bobkové listy
- 8 kuliček nového koření
- 1 lžička tymiánu
- 2 lžičky černého pepře
- 1 lžička skořice
- máslo
- 3 lžíce hl. mouky
- 1/8 masoxu
- 3 lžičky soli
- 3 lžíce cukru
Postup Rajská omáčka báby Valerie
Postup přípravy receptu
-
Přivedeme k varu 2 litry vody, osolíme dvěma lžičkami soli, přidáme 3 bobkové listy, 5 kuliček nového koření a lžička a půl celého černého pepře. Maso 1,5 kg hovězího předního, s kostí (libové, např. v Ternu), omyjeme, dáme do vroucí vody a vaříme pod pokličkou na středním plameni do změknutí, max. 2 hodiny. Maso dáme následně zchladnout a nakrájíme na plátky. Vývar použijeme do základu.
Základ na omáčku: cibuli nakrájenou na kostičky, osmahneme na másle v hluboké pánvi, až začne zlátnout, přidáme 2 menší nastrouhané mrkve, 3 kusy řapíkatého celeru, nakrájeného na jemno. Osmahneme na mírném plameni cca 10 minut, podlijeme celým vývarem a přidáme ještě další 1 bobkový list, 3 kuličky nového koření a tymián, 3 nakrájená rajčata. Podusíme 40 minut. Zchladíme, propasírujeme do hlubokého hrnce a dáme vařit na mírný oheň.
Vedle na pánvi uděláme světlou jíšku (2 plátky másla a 3 lžíce hladké mouky), 2 protlaky (dle gusta Coop, 115 g) přidáme ke zbytku. Jíšku odstavíme vedle a necháme lehce zchladnout a nasypeme ji do hrnku. Nalijeme k ní trochu studené vody, rozkvedláme a přidáme do omáčky. Omáčku můžeme chvíli míchat kvedlačkou a rozmixovat tak, aby nedělala cucky. Po 15 minutách varu nastane finální dochucení. Lžička mleté skořice, lžička soli a 3 lžíce cukru, 1/8 masoxu, špetka tymiánu.