Rajčatová polévka s řepou a mletým masem
Recepty, PolévkySuroviny
- 300 g červené řepy - oloupané
- 250 g mletého masa - vepřové, hovězí
- 200 g řapíkatého celeru
- 90 g rajského protlaku
- 1 plechovka sekaných rajčat - 400 gramů
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- olej
- cca 0,5 l vývaru
- sůl
- pepř mletý
- zakysaná smetana
Postup Rajčatová polévka s řepou a mletým masem
Postup přípravy receptu
-
Na oleji osmažíme cibuli, ke které přidáme mleté maso a smažíme za častého míchání do oddělení masa od sebe. Přidáme protlak, nasekaný česnek, vše ještě krátce osmažíme, přidáme pokrájenou řepu na tenké hranolky, kostičky nebo plátky, přilijeme vývar a vaříme cca 20 minut.
Řepě trvá vaření nejdéle, takže až po cca 15-20-ti minutách vaření přisypeme na plátky pokrájený řapíkatý celer a dovaříme doměkka (na skus). Nakonec přilijeme do polévky sekaná rajčata i se šťávou, promícháme, osolíme, opepříme a ještě krátce povaříme.
Polévku je dobré nechat alespoň půl hodiny před podáváním na kamnech odležet, kdy se v ní příjemně rozloží sladkokyselá chuť.
Podáváme s kopečkem zakysané smetany ohřáté do pokojové teploty, přizdobit můžeme mladými lístky řapíkatého celeru nebo řepy.