Rajčatová polévka s řepou a mletým masem

Recepty, Polévky

Suroviny

300 g červené řepy - oloupané
250 g mletého masa - vepřové, hovězí
200 g řapíkatého celeru
90 g rajského protlaku
1 plechovka sekaných rajčat - 400 gramů
1 cibule
2 stroužky česneku
olej
cca 0,5 l vývaru
sůl
pepř mletý
zakysaná smetana

Postup přípravy receptu

  1. Na oleji osmažíme cibuli, ke které přidáme mleté maso a smažíme za častého míchání do oddělení masa od sebe. Přidáme protlak, nasekaný česnek, vše ještě krátce osmažíme, přidáme pokrájenou řepu na tenké hranolky, kostičky nebo plátky, přilijeme vývar a vaříme cca 20 minut.

  2. Řepě trvá vaření nejdéle, takže až po cca 15-20-ti minutách vaření přisypeme na plátky pokrájený řapíkatý celer a dovaříme doměkka (na skus). Nakonec přilijeme do polévky sekaná rajčata i se šťávou, promícháme, osolíme, opepříme a ještě krátce povaříme.

  3. Polévku je dobré nechat alespoň půl hodiny před podáváním na kamnech odležet, kdy se v ní příjemně rozloží sladkokyselá chuť.

  4. Podáváme s kopečkem zakysané smetany ohřáté do pokojové teploty, přizdobit můžeme mladými lístky řapíkatého celeru nebo řepy.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!