Rajčatová kuřecí stehna s bylinkami - parní hrnec

Recepty, Drůbeží maso

Suroviny

2 kuřecí stehna s kostí
sůl
1 lžíce čerstvého oregana
provensálské koření (nemusí být)
250 g cherry rajčat
3 stroužky česneku
1 lžička hladké mouky
1 lžička másla
1 lžička rajčatového protlaku
rýže
sůl
2 hřebíčky

Postup přípravy receptu

  1. Asi 10 rajčátek si nakrájíme na plátky. Česnek si oloupeme a nakrájíme na tenké plátky.

  2. Kuřecí stehna očistíme a opatrně z nich odhrneme kůži.

  3. Stehna si osolíme, posypeme oreganem a poklademe plátky rajčat a česneku. Kůži opatrně přetáhneme zpátky a stehna shora posypeme špetkou provensálského koření a lehce osolíme.

  4. Připravená stehna dáme do parní nádoby a přiklopíme. Do parního hrnce dáme vodu dle návodu, přidáme nádobu s kuřaty a necháme pařit asi 40 min.

  5. Rýži si propláchneme vodou, necháme okapat a dáme do přídavné nádobky na rýži. Poté rýži zalijeme vodou (1 díl rýže na 1,5 dílu vody - dle rýže). Rýži osolíme a přidáme hřebíček.

  6. Po 40 min. paření kuřete si ze spodní nádoby hrnce slijeme vývar do hrnku.

  7. Rýži si dáme do parního hrnce - pod kuře - a necháme ještě asi 20 min. pařit.

  8. Mezitím si v kastrolku rozehřejeme máslo, zasypeme ho moukou a uděláme si světlou jíšku. Tu zalijeme částí vývaru z hrnečku a necháme asi 15 min. provářet.

  9. Na malé pánvi si rozehřejeme kousek másla a na něm orestujeme pokrájený česnek a na čtvrtky pokrájená rajčata. Poté přidáme lžičku protlaku, lehce orestujeme a vše přendáme do provařené šťávy v kastrolku. Šťávu dle chuti dosolíme, přidáme pokrájené oregano.

  10. Hotové kuře buď na talíři přelijeme šťávou s rajčaty, nebo si dáme porce kuřete ještě na chvíli do hotové šťávy prohřát a pak servírujeme s rýží.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!