Ptáčci z mletého masa
Recepty, Mleté masoSuroviny
- 500 g vepřové kýty
- 50 g slaniny
- 1 vejce
- 1 tvrdá houska
- 60 ml mléka
- 1/4 lžičky kmínu
- sůl
- pepř
- 1 lžička mleté sladké papriky
- Náplň:
- plnotučná hořčice
- 4 plátky šunky
- 1 kyselá okurka
- 1 mrkev
- 2 vejce
- 4 malé kousky Nivy
- 2 plátky uzeného sýra
- nasekaná petržel
- 1 lžíce oleje
Postup Ptáčci z mletého masa
Postup přípravy receptu
-
Kýtu a slaninu nameleme nebo rozmixujeme, přidáme vejce, koření a housku jemně nastrouhanou, kterou jsme rozmíchali s mlékem. Smícháme. Namočíme si ruce a maso párkrát přehodíme z ruky do druhé. Musíme dostat z masa vzduch. Na 4 kousky folie uděláme 4 placičky. Musí být stejně vysoké a maso musí být bez škvírek, aby neprasklo.
Plátky potřeme plnotučnou hořčicí, na kraj u sebe dáme vejce usmažená na oleji s petrželkou. Pak dáme 1/4 mrkve, 1/4 okurky a uzený sýr. Na vejce položíme kousek Nivy. Potom pomocí folie závitek pomalu pevně stočíme. Protože jsme náplň nedávali až do kraje a do konce, tak půjde na bocích lehce spojit.
Remosku nebo pekáček vymažeme silně sádlem, položíme závitky, potřeme je rozpuštěným sádlem. Zaklopíme a po 30 minutách potřeme výpekem. Trochu podlijeme teplou vodou, ale jen málo. V remosce pečeme asi 1 a 1/2 hodiny do zlatova. Ptáčky vyjmeme a do remosky nalijeme 1/2 hrnečku vody rozmíchané s 1 vrchovatou lžičkou hladké mouky a zamícháme. Chvíli necháme, aby šťáva zhoustla, ale musíme míchat častěji. Šťávu přecedíme na ptáčky.