Kuřecí řízky s bylinkovou náplní
Recepty, Drůbeží masoSuroviny
- 4 kuřecí prsní řízky
- 8 plátků mortadely
- pepř
- sůl
- náplň:
- 100 g strouhaného sýra (nejlépe ementál)
- 1 lžíce pikantní hořčice
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce nasekané pažitky
- 2 lžíce nasekané petrželky
- několik lžic smetany na povolení náplně
- olej
- 2 lžíce hladké mouky
- kuřecí vývar (horký)
- pažitka
- petrželka
- několik lžic smetany na zjemnění omáčky
Postup Kuřecí řízky s bylinkovou náplní
Postup přípravy receptu
-
Z jemně nastrouhaného ementálu, hořčice, utřeného česneku a bylinek vytvoříme hustou směs, kterou pro snadnější promíchání povolíme trochou smetany.
Maso tence naklepeme, osolíme, opepříme a každý plátek poklademe dvěma kolečky mortadely. Doprostřed rozdělíme sýrovo-bylinkovou hmotu a stočíme. Zavážeme kuchyňským provázkem (viz poznámka). Povrch můžeme posypat sladkou mletou paprikou, maso bude mít hezčí barvu.
V pánvi rozehřejeme dostatečné množství oleje a maso opečeme ze všech stran dozlatova. Vyjmeme ho, olejový výpek zredukujeme na cca 2 lžíce a přisypeme 2-3 lžíce hladké mouky. Prosmahneme, orestujeme do světlehnědé barvy a zalijeme horkým kuřecím vývarem. Prošleháme, vrátíme maso a za častého hlídání i povolování vodou prováříme přikryté na nejnižší teplotě asi 25 minut (nejlépe na okraji plotýnky). Do omáčky přidáme bylinky, případně ji dochutíme solí a pepřem a na závěr povolíme smetanou dle chuti a hustoty omáčky.
Z hotového masa odstraníme provázek, nakrájíme našikmo a klademe do hotové omáčky. Podáváme s přílohou dle vlastní volby, doporučuji bylinkovou rýži.