Mazanec - Vánočka - ptáčci v hnízdě

Recepty, Moučníky

Suroviny

125 g másla
1 lžíce sádla
100 g krystal cukru (kdo má rád sladší tak 120g)
2 vanilkové cukry
3 žloutky
malá zarovnaná lžička soli
kůra z 1 citronu
1/2 nastrouhaného muškátového oříšku
brusinky nebo rozinky
namočené v rumu
sušené droždí
250 ml vlažného mléka
250 g hladké mouky
250 g polohrubé mouky
špetka mletého kardamonu
1 vejce na potření
plátky mandlí na ozdobu.

Postup přípravy receptu

  1. Z droždí, lžičky cukru, lžíce hl. mouky a trošky vlažného mléka zaděláme kvásek a necháme vykynout.

  2. Mouku promísíme se solí nastrouhaným muškátovým oříškem, kardamonem a s cukrem. Já dávám do nádoby dom. pekárny.

  3. Ve vlažném mléce rozkvedlám žloutky,rozpuštěné máslo a vzešlý kvásek a naliji do nádoby k mouce a dám na program kynuté těsto. Po cca 7-10 minutách přidám rozpuštěné sádlo a rozinky namočené v rumu a nechám zapracovat do těsta.

  4. Nechám kynout na teplém místě asi 30-40 minut a na vále pak tvořím buď vánočku nebo mazanec atd. Nakonec potřu rozšlehaným vejcem a posypu mandlemi.

  5. Dám péct na prvních 10 minut na předehřátých 200°C pak stáhnu na 170-180°C a peču cca 35-50 minut (zkusím špejlí), podle toho, co peču. Vánočku a mazanec asi 50 minut, briošky(ptáčky) asi 35 minut.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!