Mazanec - Vánočka - ptáčci v hnízdě
Recepty, MoučníkySuroviny
- 125 g másla
- 1 lžíce sádla
- 100 g krystal cukru (kdo má rád sladší tak 120g)
- 2 vanilkové cukry
- 3 žloutky
- malá zarovnaná lžička soli
- kůra z 1 citronu
- 1/2 nastrouhaného muškátového oříšku
- brusinky nebo rozinky
- namočené v rumu
- sušené droždí
- 250 ml vlažného mléka
- 250 g hladké mouky
- 250 g polohrubé mouky
- špetka mletého kardamonu
- 1 vejce na potření
- plátky mandlí na ozdobu.
Postup Mazanec - Vánočka - ptáčci v hnízdě
Postup přípravy receptu
-
Z droždí, lžičky cukru, lžíce hl. mouky a trošky vlažného mléka zaděláme kvásek a necháme vykynout.
Mouku promísíme se solí nastrouhaným muškátovým oříškem, kardamonem a s cukrem. Já dávám do nádoby dom. pekárny.
Ve vlažném mléce rozkvedlám žloutky,rozpuštěné máslo a vzešlý kvásek a naliji do nádoby k mouce a dám na program kynuté těsto. Po cca 7-10 minutách přidám rozpuštěné sádlo a rozinky namočené v rumu a nechám zapracovat do těsta.
Nechám kynout na teplém místě asi 30-40 minut a na vále pak tvořím buď vánočku nebo mazanec atd. Nakonec potřu rozšlehaným vejcem a posypu mandlemi.
Dám péct na prvních 10 minut na předehřátých 200°C pak stáhnu na 170-180°C a peču cca 35-50 minut (zkusím špejlí), podle toho, co peču. Vánočku a mazanec asi 50 minut, briošky(ptáčky) asi 35 minut.