Pšenično-žitný semínkový chléb
Recepty, Slané pečivoSuroviny
- 500 g hladké mouky pšeničné
- 500 g mouky žitné
- 700 ml vody
- 1 kostka droždí
- 2 lžičky soli
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce octa
- 1 lžička cukru
- Dle chuti:
- lněné semínko
- sezam
- vlašské ořechy
- chia semínka
- slunečnicová semínka
Postup Pšenično-žitný semínkový chléb
Postup přípravy receptu
-
Z trochy vody, droždí a cukru necháme vzejít kvásek.
Do mísy dáme mouku, přidáme sůl, oříšky, semínka a vše promícháme Až vzejde kvásek, přidáme ho do mouky, přilijeme vodu, olej a ocet a vše důkladně promícháme. Necháme těsto takto 45-60 minut kynout na teplém místě.
Po vykynutí vytvoříme dva bochánky, přeneseme na vymazaný plech a necháme dalších 30 minut vykynout. Pečeme v troubě při 200 °C 35-50 minut, dle velikosti bochánků.