Omáčka z pečené máslové dýně se sýrem a bylinkami

Recepty, Omáčky

Suroviny

1/2 máslové dýně (nějaké větší, s malým pišišvorem se budou dvě porce dělat těžko)
1 cibule
2 stroužky česneku
2 snítky rozmarýnu
4 snítky tymiánu
3/4–1 hrnek mléka
2 polévkové lžíce vody
2 polévkové lžíce sýru Pecorino Romano
2 polévkové lžíce sýru Gran Moravia
1/2 opravdu tenkého plátku másla
olivový olej
sůl
pepř
špagety (podle chuti i jiné těstoviny)
Gran Moravia na ozdobu
3 přepůlené plátky osmahnuté pancetty (slanina taky poslouží)

Postup přípravy receptu

  1. Troubu jsem si dala předehřát na 220°C.

  2. Dýni jsem oloupala, pokrájela na větší kusy, osolila, opepřila, zakápla trochou oleje, promíchala, přidala rozmarýn, 2 snítky tymiánu a nechala 25 minut péct. Je fajn dýni aspoň jednou v průběhu pečení promíchat.

  3. Na trošce oleje s máslem jsem osmahla na hrubo pokrájenou cibuli (na tvary nikdo nehledí, na konec si stejně vezme slovo tyčový mixér), plátky česneku a zbylé dvě snítky tymiánu. Až cibule zesklovatěla, přidala jsem pečenou dýni, zakápla vodou, promíchala a nakonec přidala mléko. Prvně doporučuji dát mléka méně, po rozmixování a přidání sýra se dá zahustit. Dýně by se měla poměrně rychle po přidání vody a mléka začít rozpadat na kaši. Tak minutu jsem ji sem tam v hrnci míchala, pak jsem hrnec sundala z plamene, vyndala jsem větvičky bylinek (ty lístky by byly fajn, aby zůstaly v hrnci) a obsah jsem co nejvíce to šlo rozmělnila tyčovým mixérem. Omáčku jsem vrátila zpátky nad slabší plamen, přidala jsem nastrouhané sýry, jejichž rozpuštěním omáčka trochu zřídla, takže jsem nakonec žádné mléko přidávat nemusela =).

  4. Jídlo jsem nakonec dozdobila hoblinkami Gran Moravie a plátky osmahnuté pancetty.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!