Pšenično - žitný kváskový chléb
Recepty, Slané pečivoSuroviny
- Kvásek:
- 1 polévková lžíce kvásku
- 140 g žitné chlebové mouky
- 150 ml vlažné vody
- Těsto:
- 115 g žitné chlebové mouky
- 115 g pšeničné chlebové mouky
- 150 g hladké mouky
- 2 lžičky soli
- 1 lžička chlebového koření, nebo kmínu
- 230 - 240 ml vlažné vody
Postup Pšenično - žitný kváskový chléb
Postup přípravy receptu
-
Lžíci kvásku, vlažnou vodu a mouku smícháme, misku zakryjeme folií a necháme 10 - 12 hodin zrát.
V míse smícháme mouky, sůl a koření. Přidáme zralý kvásek a vlažnou vodu. Vypracujeme těsto, které necháme přibližně 3 hodiny na teplém místě kynout. Pak těsto znovu propracujeme a dáme do pomoučněné ošatky znovu kynout, asi na 1 1/2 až 2 hodiny.
Do trouby dáme plech s pečícím papírem a zahřejeme na 220°C. Chléb z ošatky opatrně vyklopíme na rozehřátý plech, nařízneme, trochu postříkáme vodou a dáme péct. Po 10 minutách snížíme teplotu na 200° a dopékáme přibližně 40 minut. Během pečení ještě dvakrát postříkáme vodou. Po upečení necháme chléb vychladnout na mřížce.