Pšeničné rohlíky se lněným semínkem
Recepty, Slané pečivoSuroviny
- na omládek:
- 100 g vody
- necelá lžička sladěnky
- 15-17 g čerstvého droždí
- 130 g hladké mouky
- – dobře promícháme a necháme asi hodinu kynout
- Dále:
- 200 g vody
- 50 g mletého lněného semínka (melu na elektrickém kávomlýnku Bosch)
- 2 lžičky soli
- 250 g celozrnné mouky pšeničné jemně mleté
- 120 g hladké mouky
- 40 g oleje
Postup Pšeničné rohlíky se lněným semínkem
Postup přípravy receptu
-
Zároveň s umícháním omládku v jiné míse smícháme všechnu celozrnnou mouku s vodou (daných 250 g celozrnky s 200 g vody) a necháme proběhnout autolýzu.
Po vykynutí omládku ho smícháme s předmočenou moukou a všemi zbylými surovinami a vymísíme těsto. Necháme ho 1-1,5 hodiny kynout, během té doby ho dvakrát promísíme.
Vykynuté těsto propracujeme, rozdělíme na 10-12 dílů. Z každého uděláme bulku, necháme je 10 minut odpočinout, pak vyválíme a smotáme rohlíky. Těsto je velice příjemně tvárné, prakticky nelepivé.
Rohlíky naskládáme na plech s pečícím papírem nebo fólií a necháme nakynout – 40-60 minut. Pak potřeme vejcem, posypeme semínky a upečeme ve vyhřáté troubě (220°C/asi 15-20 minut).