Pruhované smetanové řezy aneb medovník bez medu
Recepty, MoučníkySuroviny
- 4,5 hrnku hladké mouky
- 1 sáček kypřicího prášku do pečiva
- 1,5 hrnku moučkového cukru
- 2 vejce
- 0,6 kostky másla
- 4 lžíce zakysané smetany (1 kelímek)
- krém
- 1,5 hrnku krupicového cukru
- 10 lžic kukuřičného škrobu
- 4,5 hrnku mléka
- 0,75 kostky másla
- 1 tabulka hořké čokolády
- na dohotovení
- moučkový cukr
Postup Pruhované smetanové řezy aneb medovník bez medu
Postup přípravy receptu
-
Do řádně propracované směsi mouky s kypřicím práškem a moučkovým cukrem přidejte rozklenutá vejce, na kostičky nakrájené máslo i smetanu a v robotu vše rychle zpracujte do podoby nelepivého vláčného těsta.
Na pomoučněném válu je hned přehněte a vypracujte z něj bochánek, který rozdělíte na 5 dílů. Z každého můžete hned vyválet plát cca 30x40 cm, který přeložíte na obrácený plech s listem papíru na pečení.
V troubě vyhřáté na 170°C jej upečte dorůžova (cca 10 minut). Takto zpracujte všech 5 bochánků těsta a pláty nechte na rovné podložce vychladnout.
Mezitím připravte krém (viz fotonávod): ve velkém kastrolu (zde zn. Belis) smíchejte krupicový cukr se škrobem, směs zalijete mlékem, svařte hustou, řádně provařenou hmotu, kterou nechte pod fólií vychladnout. Máslo vyšlehejte do pěny a postupně zašlehejte vychladlý základ. Krém rozdělte na 2 díly, do jednoho zašlehejte rozpuštěnou mírně zchladlou čokoládu.
Na podložku položte jeden plát upečeného těsta a naneste na něj světlý krém, přiložte druhý plát, který potřete čokoládovým krémem, přiložte třetí plát, na něj rozprostřete světlý krém, zakryjte jej čtvrtým plátem, na který rozetřete čokoládový krém a zakončete pátým plátem těsta.
Vše lehce zatižte a nechte v chladničce alespoň 1 hodinu ztuhnout. Po vyjmutí povrch moučníku hustě poprašte moučkovým cukrem. Podávejte nakrájený na obdélníkové řezy.
Náš tip: Při vaření značného množství oslazeného pudinku, který v máslovém krému převažuje, postupujte velice opatrně. Především obsah kastrolu neustále promíchávejte (osvědčila se pružinová měchačka Sonix) a jakmile jej přivedete k varu, stáhněte oheň na minimum. Po 8-10 minutách vaření by již škrob neměl být v pudinku při ochutnání cítit.