Sušená rajčata v oleji
Recepty, OstatníSuroviny
- sušená rajčata (doma v sušičce nebo koupená, odkaz v Poznámce)
- 1 litr vody
- 100 ml octu
- olivový olej
- česnek
- bazalka
- tymián
- a další bylinky.
Postup Sušená rajčata v oleji
Postup přípravy receptu
-
vodu s octem uvedeme k varu, do vřícího vhodíme sušená rajčata a vodu vypneme.
Rajčata zatížíme, aby byla potopená, zakryjeme pokličkou a přímo ve vodě s octem necháme vyhladnout. Scedíme, rajčata necháme dobře okapat a pak je, pokud možno co nejvíce, osušíme.
Skleničky, nachystané na naložení rajčat po vymytí ještě vysterilizujeme ve vřící vodě, vyndáme a necháme vyschnout dosucha.
Na dno skleničky kápneme olej a vrstvíme rajčata, prokládáme bylinkami a plátky česneku, vrstvy zaléváme olejem. Rajčata ve sklínce mírně umačkáváme lžící (tím šetříme množství použitého oleje) a dbáme, aby mezi nimi nezůstaly vzduchové bubliny.
Poslední vrstvu je dobré ve sklenici přidržet na místě – třeba kusem špejle, příčně vzpříčeným pod zúženým hrdlem sklenice, a rajčata zalít olejem.
Časem rajčata olejem mírně zbobtnají a je třeba, aby nevystupovala nad olejovou hladinu a zůstala bez přístupu vzduchu.
Necháme uložené v chladnější, tmavé místnosti, nemusí být nutně v lednici – tam by olej ztuhnul.
Po 2-3 týdnech jsou rajčata vhodná ke konzumaci.
Olej po rajčatech je opravdu velice příjemně voňavý, vhodný třeba na špagety nebo pokapání pečené foccacie.