Gulášek s rajskými
Recepty, Vepřové masoSuroviny
- 600 g vepřového plecka
- 1 konzerva loupaných krájených rajčat
- 100 g špeku
- 400 g cibule
- sladká paprika
- pálivá paprika
- nové koření
- bobkový list
- kmín
- celý pepř
- sůl
Postup Gulášek s rajskými
Postup přípravy receptu
-
Cibuli oloupeme a co nejjemněji nasekáme. Konzervu s rajčaty otevřeme. Vepřové maso nakrájíme na kostky tak velké, aby byly na jedno sousto. Špek nakrájíme na kostičky.
V hrnci pomalu rozpustíme špíček a když pustí většinu tuku, přidáme i cibulku. Za občasného míchání ji smažíme dozlatova. Souběžně dáme vařit vodu. Přidáme nakrájené plecko a necháme je ze všech stran zatáhnout. Nachystáme obě papriky. Hrnec na chvíli odstavíme z ohně a vmícháme do něj půl druhé lžíce sladké papriky a lžičku pálivé. Necháme rozvonět, vrátíme zpět na oheň, za stálého míchání dolijeme vodu. Vložíme čtyři bobkové listy, šest nových koření, šest celých pepřů, přisypeme špetku kmínu a osolíme. Dolijeme konzervu rajčat. Když základ na gulášek začne vřít, stáhneme oheň na mírný střed a vše necháme přibližně hodinu a čtvrt dusit. Nakonec sundáme pokličku, zamícháme, ochutnáme, podle potřeby dochutíme solí a pepřem a necháme ještě čtvrt hodiny bez pokličky vařit.
Podáváme s rýží (na fotografii je černá) nebo těstovinami nebo houskovým knedlíkem a nebo... klidně i s pečivem.