Pražský koláč
Recepty, MoučníkySuroviny
- TĚSTO:
- 250 g hladké mouky
- 250 g polohrubé mouky
- 1 droždí
- 1 vejce
- 1 vejce na potření
- 4 lžíce cukru
- 1-2 dcl mléka
- 2 dcl kysané smetany
- špetka soli
- NÁPLŇ:
- 1 šlehačka
- 1 ztužovač do šlehačky
- 1 tvaroh
- 1 vanilkový pudink uvařený v 300 ml mléka
- cukr podle chuti
- DROBENKA:
- polohrubá mouka
- cukr
- Hera
- skořice
Postup Pražský koláč
Postup přípravy receptu
-
Z mléka, droždí a 1 lžičky cukru necháme vzejít kvásek. Ten pak přidáme do mísy, kde jsme smíchali obě mouky. Vmícháme zbylý cukr, smetanu, vejce, sůl a mléko. Zpracujeme těsto a necháme kynout, během kynutí 1x propracujeme (kyne asi 1hodinu).
Z vykynutého těsta uděláme 4 koláče (placky) a necháme ještě kynout. Dáme na vymazaný plech, potřeme vajíčkem a posypeme drobenkou. Pečeme 20-25 minut.
Po vychladnutí rozkrojíme a naplníme (do studeného pudinku vmícháme ušlehanou šlehačku se ztužovačem a tvaroh s vanilkovým cukrem). Povrch koláče pocukrujeme moučkovým cukrem.