Tarte dimanche - nedělní koláč (pražský, pařížský)
Recepty, MoučníkySuroviny
- Těsto:
- 250 g hladké mouky
- 250 g polohrubé mouky
- 250 g majolky
- 3 lžíce cukru krupice
- 30 g droždí
- 1 vejce
- 150 ml vlažného mléka
- špetka soli
- (+ vejce na potření koláčů)
- Drobenka:
- 60 g cukru krupice
- 60 g másla
- 100 g hrubé mouky
- 2 lžičky skořice
- Krém:
- 200 ml mléka
- 1 vanilkový cukr
- 1 lžíce škrobové moučky
- 3 lžíce moučkového cukru
- 100 ml másla
- 1/2 l šlehačky
Postup Tarte dimanche - nedělní koláč (pražský, pařížský)
Postup přípravy receptu
-
Těsto: Zahřát mléko, rozdrobit do něj droždí, špetka soli, cukru - nechat vzejít kvásek. Do misky dáme mouku, cukr, majolku, 1 vejce. Přilít vykynuté droždí, vše dohladka vymíchat, nechat kynout 45 minut (je možné nechat udělat těsto v pekárně - program Těsto).
Z vykynutého těsto vytvořit 2 kulaté bochánky, přenést na plech s pečicím papírem, nechat kynout cca 10 minut. Bochánky potřít rozšlehaným vejcem, pak posypat drobenkou. Pečeme na 160°C cca 30 minut (zkontrolovat špejlí). Po vychladnutí (nejlépe na mřížce) koláč rozříznout napůl, naplnit krémem.
Postup krému: ve 2 lžících mléka rozmíchat škrob. Ostatní mléko nalít do hrnce, přidat oba cukry a máslo, nechat rozpustit. Až začne mléko vařit, přidat škrob, nechat přejít varem, vychladit za občasného míchání. Šlehačku ušlehat dotuha, smíchat s vychladlým pudinkem.