Můj první pražský koláč
Recepty, MoučníkySuroviny
- Těsto:
- 250 g hladké mouky
- 250 g polohrubé mouky
- 200 g majolky
- 1 kostka droždí
- 50 g cukru
- 150 ml mléka
- špetka soli
- 1 vejce + 1 na potření
- Na drobenku:
- 60 g sádla
- 60 g skořicového cukru (cukr + mletá skořice)
- 200 g polohrubé mouky
- Krém:
- 250 g změklého másla
- 150 g cukru moučka
- 2 vanilkové pudinky
- 1/2 l mléka
- 50 cl vaječného likéru
- 250 g měkkého tvarohu (vanička)
Postup Můj první pražský koláč
Postup přípravy receptu
-
Nejprve připravíme těsto. Do mísy dáme obě mouky, přidáme špetku soli, uděláme důlek, do kterého rozdrobíme droždí. Zasypeme cukrem a zalijeme vlažným mlékem. Když kvásek vzejde, přidáme ostatní suroviny a vypracujeme těsto, které necháme kynout asi hodinu.
Uvaříme pudink z 1/2 l mléka a dvou vanilkových pudinkových prášků, bude to rychle houstnout, takže dobře míchat. Uvařený pudink přendáme do mísy a ihned zakryjeme folií, aby se nám nevytvořil škraloup. Dáme vychladit.
Vykynuté těsto rozdělíme na dva díly a z každého vyválíme koláč. Necháme cca 10 min kynout.
Ze sádla, skořicového cukru a mouky vytvoříme drobenku.
Koláče potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme drobenkou. Pečeme v troubě na 180° asi 25 - 30 min. Necháme zchladnout.
Připravíme krém. Máslo dobře vyšleháme s cukrem, po malých kouskách přidáváme pudink a nakonec všleháme tvaroh a vaječný likér.
Vychladlý koláč rozpůlíme a namažeme krémem. Necháme odležet.