Pomerančový dortík s mascarpone krémem
Recepty, DortySuroviny
- 6 vajec (zvlášť žloutky a zvlášť bílky)
- 180 g moučkového cukru
- pomerančová šťáva z 1/2 pomeranče
- pomerančová kůra z 1/5 pomeranče
- 150 g mletých mandlí
- 120 g mletých ořechů
- Krém:
- 4 krabičky mascarpone (každá 250 g)
- 2 vanilkové cukry
- pomerančová šťáva z 1/2
Postup Pomerančový dortík s mascarpone krémem
Postup přípravy receptu
-
Žloutky utřeme s cukrem, přidáme mleté mandle a ořechy a pomerančovou šťávu a kůru. Všechno pořádně promícháme. Z bílků si ušleháme sníh a vmícháme ho do těsta.
Dortovou formu vymažeme a vysypeme a vlijeme do ní těsto.
Pečeme při nižších teplotách (cca na 150 - 180 °C, doba záleží na troubě, je třeba dort hlídat). Zkusíme špejlí, když se těsto nelepí, dort je hotový.
Po vytáhnutí z trouby ho necháme vychladnout na mřížce, aby se nezapařil.
Mascarpone vyšleháme s vanilkovými cukry a pomerančovou šťávou.
Když je dort vychladlý, podélně ho rozkrojíme a potřeme krémem na obou polovinách. Slepíme k sobě a krémem celý dort potřeme. Povrch můžeme ozdobit čokoládovou polevou, boky obalit v mletých mandlích, fantazii se meze nekladou.