Pomalu pečená hovězí kližka

Recepty, Hovězí maso

Suroviny

3/4 kg hovězí kližky
2 velké cibule
1 velká mrkev
smetana na vaření
svazek čerstvé petrželové natě (plocholisté)
3 snítky čerstvého oregana (dobromysl)
sůl
pepř
vývar
vepřové sádlo

Postup přípravy receptu

  1. Hovězí kližku si nakrájíme na silnější plátky a lehce na okraji nakrojíme, aby se nám příliš při dušení nekroutila. Plátky kližky potřeme olejem, opepříme a bohatě posypeme na jemno nasekanou petrželovou natí smíchanou s nasekaným oreganem.

  2. Naložené maso dáme do chladu nejlépe na 24 hodin.

  3. Do rozpáleného vepřového sádla vložíme nadrobno nakrájenou cibuli a necháme zpěnit lehce do zlaté barvy. Maso v cibulovém základu opečeme a po jeho zatažení podlijeme vývarem a přidáme na kolečka nakrájenou mrkev.

  4. Hrnec s poklicí vložíme do rozpálené trouby a pomalu táhneme a maso tak dusíme, dokud není dle naší potřeby dostatečně měkké. Při dušení hlídáme množství vzniklé šťávy a přidáváme pak již jen trošku vody, aby nedošlo k vyvření a připálení masa.

  5. Jakmile je maso měkké tak ho vyndáme a silný výpek rozmixujeme ponorným mixerem do hladké omáčky. Přidáme 1,5 dl smetany na vaření a ještě promixujeme společně.

  6. Pro lesk a jemnost vložíme do hotové omáčky oříšek másla. Podáváme s napařeným houskovým knedlíkem.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!