Pomalu pečená hovězí kližka
Recepty, Hovězí masoSuroviny
- 3/4 kg hovězí kližky
- 2 velké cibule
- 1 velká mrkev
- smetana na vaření
- svazek čerstvé petrželové natě (plocholisté)
- 3 snítky čerstvého oregana (dobromysl)
- sůl
- pepř
- vývar
- vepřové sádlo
Postup Pomalu pečená hovězí kližka
Postup přípravy receptu
-
Hovězí kližku si nakrájíme na silnější plátky a lehce na okraji nakrojíme, aby se nám příliš při dušení nekroutila. Plátky kližky potřeme olejem, opepříme a bohatě posypeme na jemno nasekanou petrželovou natí smíchanou s nasekaným oreganem.
Naložené maso dáme do chladu nejlépe na 24 hodin.
Do rozpáleného vepřového sádla vložíme nadrobno nakrájenou cibuli a necháme zpěnit lehce do zlaté barvy. Maso v cibulovém základu opečeme a po jeho zatažení podlijeme vývarem a přidáme na kolečka nakrájenou mrkev.
Hrnec s poklicí vložíme do rozpálené trouby a pomalu táhneme a maso tak dusíme, dokud není dle naší potřeby dostatečně měkké. Při dušení hlídáme množství vzniklé šťávy a přidáváme pak již jen trošku vody, aby nedošlo k vyvření a připálení masa.
Jakmile je maso měkké tak ho vyndáme a silný výpek rozmixujeme ponorným mixerem do hladké omáčky. Přidáme 1,5 dl smetany na vaření a ještě promixujeme společně.
Pro lesk a jemnost vložíme do hotové omáčky oříšek másla. Podáváme s napařeným houskovým knedlíkem.