Pomalé kuře pečené nasucho v kořeněném kabátku
Recepty, Drůbeží masoSuroviny
- 600 g horních kuřecích stehen
- Solanka:
- 750 ml vody
- 80 ml soli
- 80 ml cukru
- 80 ml bílého vinného octa
- Kabátek z koření:
- 3 lžíce hnědého cukru
- 1-2 lžíce soli (podle úvahy)
- 2 lžíce uzené papriky
- 1 lžička chilli
- 2 lžičky granulovaného česneku
- 2 lžičky mletého kmínu
- 1/4 lžičky mletého muškátového oříšku
- 2 lžičky mletého pepře
- 1 lžička pálivé papriky
- Přeliv:
- 7 lžiček medu
- 1 lžička jablečného octa
Postup Pomalé kuře pečené nasucho v kořeněném kabátku
Postup přípravy receptu
-
Připravíme napřed slaný nálev, solanku. Smícháme vodu, sůl, cukr a ocet. Solankou zalijeme kuřecí maso. Umístíme nejlépe do uzavíratelného umělohmotného boxu a dáme vychladit. Stačila by asi hodina, ale klidně solanku nechte pracovat i 4-5 hodin.
Připravíme směs koření na kabátek. Smícháme všechny ingredience. Nastříháme čtverce alobalu dostatečně velké, abychom maso zabalili bez problémů. Maso okapeme, osušíme a posypeme směsí koření z jedné strany, otočíme a opět posypeme z druhé strany.
Maso zabalíme do alobalu. Dáme na plech tak, aby masitější část byla vespodu, v troubě pečeme 1 hodinu při teplotě 160 °C. Balíčky otočíme a pečeme ještě asi 45 minut. Alobal potom opatrně rozstříhneme, šťávu, která se vypekla slijeme a kuře dáme zpět do trouby již odkryté, aby se vytvořila kůrčička. Stačí 10 až 15 minut. V této fázi můžeme teplotu zvýšit na 190 °C.
Šťávu smícháme s medem a octem. Kratičce povaříme, stačí 1 minuta. Kousky kuřete přendáme na talíř a přelijeme medovou zálivkou. Podáváme s bagetou.