Polévka z čínského zelí a zeleniny
Recepty, PolévkySuroviny
- 1/2 větší hlávky čínského zelí
- 2 jarní karotky
- 1 kořínek petržele
- 50 g celerové bulvy
- 1 menší pórek
- 2 lžíce sójové omáčky
- 1 lžička drceného kmínu
- 60 g másla
- 2-3 lžíce hladké mouky
- pepř
- sůl ochucená (Podravka)
- 1 kostka slepičího bujónu Knorr
- 2-3 lžíce sekané zelené petrželky
- 1,5 l vařící vody
Postup Polévka z čínského zelí a zeleniny
Postup přípravy receptu
-
Zeleninu (zatím bez zelí) jsem pokrouhal v robotu na nejmenší nudličky a vysypal na rozpuštěné máslo do většího polévkového hrnce. Zaprášil drceným kmínem, nechal několik minut opražit a pak vsypal mouku.
Mezitím začala vařit v konvici voda. Když byla mouka se zeleninou zapražená, přiléval jsem po částech vřelou vodu a velmi rychle vymíchával, aby se netvořily žmolky a zásmažka se nepřipalovala.
Do vařícího obsahu hrnce jsem opatrně a postupně dál přidal zelí, pokrouhané na širší nudličky a za stálého míchání opět uvedl do varu, okořenil pepřem, přilil sójovou omáčku, opatrně přisolil a nechal mouku rozvařit za občasného zamíchání, až polévka zhoustla podle představ.
Zbývalo už jen nalít na talíře, vložit doprostřed každé porce lžičku zakysané smetany a na ni položit lístky petrželky nebo snítku kopru a podávat.