Pohanka s brusinkami, máslovými jablky a jogurtem
Recepty, MoučníkySuroviny
- 1/2 hrnku pohanky
- 1 hrnek vody
- oříšek másla
- sušené brusinky podle chuti
- 1/2 lžičky skořice
- 1-2 lžíce medu
- špetka soli
- ---
- bílý smetanový jogurt
- vanilkový cukr (nemusí být)
- kousek másla
- hnědý cukr
- skořice
- plátky mandlí
- citronová šťáva
Postup Pohanka s brusinkami, máslovými jablky a jogurtem
Postup přípravy receptu
-
Dáme vařit vodu s máslem, špetkou soli a skořicí. Do vařící vody vsypeme pohanku, povaříme 2-3 minuty a odstavíme. Přikrytou můžeme dát na 30 minut do peřin. Do mírně teplé pohanky vmícháme med, brusinky a necháme vychladnout, případně dochutíme.
Jablka zbavíme jadřinců a nakrájíme na plátky nebo kostky. Zakápneme citronovou šťávou. V pánvi rozpustíme máslo, přidáme jablka, posypeme asi lžičkou cukru, plátky mandlí a skořicí. Opékáme z obou stran krátce, aby zůstala křupavá.
Do připravené sklenice dáme dospod ochucenou pohanku, přidáme jogurt (kdo chce, tak oslazený) a nahoru poklademe jablíčky. Jablka pokapeme máslem s mandlemi a můžeme podávat. Jogurt můžeme smíchat napůl se zakysanou smetanou.