Pohanka s brusinkami, máslovými jablky a jogurtem

Recepty, Moučníky

Suroviny

1/2 hrnku pohanky
1 hrnek vody
oříšek másla
sušené brusinky podle chuti
1/2 lžičky skořice
1-2 lžíce medu
špetka soli
---
bílý smetanový jogurt
vanilkový cukr (nemusí být)
kousek másla
hnědý cukr
skořice
plátky mandlí
citronová šťáva

Postup přípravy receptu

  1. Dáme vařit vodu s máslem, špetkou soli a skořicí. Do vařící vody vsypeme pohanku, povaříme 2-3 minuty a odstavíme. Přikrytou můžeme dát na 30 minut do peřin. Do mírně teplé pohanky vmícháme med, brusinky a necháme vychladnout, případně dochutíme.

  2. Jablka zbavíme jadřinců a nakrájíme na plátky nebo kostky. Zakápneme citronovou šťávou. V pánvi rozpustíme máslo, přidáme jablka, posypeme asi lžičkou cukru, plátky mandlí a skořicí. Opékáme z obou stran krátce, aby zůstala křupavá.

  3. Do připravené sklenice dáme dospod ochucenou pohanku, přidáme jogurt (kdo chce, tak oslazený) a nahoru poklademe jablíčky. Jablka pokapeme máslem s mandlemi a můžeme podávat. Jogurt můžeme smíchat napůl se zakysanou smetanou.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!