Plněný perník z celozrnné mouky s povidlovo-makovo-oříškovou náplní

Recepty, Moučníky

Suroviny

3 lžíce mléka
3 lžíce medu
1 vejce
2 lžíce rumu
100 g třtinového cukru
-----------------------------
+
300 g celozrnné žitné mouky
1 lžíce ovesných vloček
1/4 balíčku prášku do pečiva
1/4 balíčku prášku do perníku
1 lžička skořice
špetka fenyklu
1/2 lžičky hřebíčku (tlučeného)
špetka mletého nového koření
1 vejce (na potření)
Náplň:
5 lžic povidel
1 lžička citronové šťávy
2 lžíce rumu
2 lžíce mletého máku
1 lžička citronové kůry
30-40 g vlašských ořechů (nahrubo nasekaných)
30 g fíků (nadrobno pokrájených)
strouhanku (nebo mleté oříšky - můžeme přidat na zahuštění)

Postup přípravy receptu

  1. Ve vodní lázni zahřejeme mléko, přidáme med, vejce, rum a umícháme krém (vše mícháme do zhoustnutí a propojení všech surovin - pak vypneme).

  2. Mouku promícháme s třtinovým cukrem, práškem do pečiva a práškem do perníku, ovesnými vločkami, kořením a vlažným krémem z vodní lázně. Vypracujeme těsto, které dáme na noc do fólie. (Může se dát i na delší dobu do chladu, čím déle, tím lépe.)

  3. Těsto druhý den rozdělíme na dvě části. Z každé části vyválíme obdélník.

  4. Těsto vložíme a vyválíme mezi dvěma pláty pečícího papíru. Vyválený perníkový obdélník naplníme povidlovo-oříškovo-makovou směsí (smíchaná povidla s mákem, citronová šťáva, citronová kůra, rum, ořechy, pokrájené fíky a na zahuštění - můžeme přidat mleté oříšky nebo strouhanka).

  5. Zavineme pomocí pečícího papíru (točíme jen s ním, jinak by se těsto lepilo) a nakonec vše potřeme rozšlehaným vejcem.

  6. Dáme na 180°C zapéci na dobu cca 15 minut a poté snížíme teplotu na 160°Ca pečeme dál na cca dalších 15 minut dozlatova (ale stále hlídáme, neboť každá trouba peče jinak).

  7. Perník necháme vychladnout a teprve potom ho nakrájíme na silnější plátky. Plněný perník je nejlepší rozleželý po jednom až dvou dnech.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!