Plněné žampiony s parmezánovými kroketami a houbovým paprikášem
Recepty, HoubySuroviny
- 1,5 kg žampionů (a hlívy nebo jiné houby na paprikáš)
- 1 kg brambor
- 200 g parmezánu (nebo Pecorino, případně uzeného oštiepku)
- 100 g prorostlé slaniny
- 2-3 rajčata
- hladká mouka
- šlehačka (smetana na vaření)
- cibule
- 1 pl sladké mleté papriky
- mletý pepř (nebo jiné pálivé)
- 3 pl olivového oleje
- 2-3 stroužky česneku
- sůl
- mléko
- olej na smažení
Postup Plněné žampiony s parmezánovými kroketami a houbovým paprikášem
Postup přípravy receptu
-
Hlavičky žampiňónov vydlabeme a namočíme na 10 minút do mlieka.
Cibuľu pokrájame nadrobno a speníme na olivovom oleji. Pridáme pokrájané nožičky šampiňónov (prípadne iné huby), posypeme paprikou, podlejeme cca 100 ml vody a podusíme. Nakoniec zahustíme smotanou.
Šunku a slaninu pokrájame nadrobno a v mise zmiešame s 1/3 postrúhaného syra. Osolíme, okoreníme a v prípade potreby maličko zriedime smotanou.
Zmesou naplníme žampiňóny a poukladáme ich do zapekacej misy. Posypeme syrom, medzi ne povkladáme prepolené paradajky a podlejeme smotanou.
Dame na 15-20 minút zapiecť do rúry predhriatej na 180°C.
Ošúpeme zemiaky, ktoré sme uvarili deň predtým a postrúhame ich na strúhadle.
V mise zmiešame s múkou, zvyškom (asi 2/3) syra, pridáme prelisovaný cesnak, osolíme, okoreníme, v prípade potreby rozriedime smotanou.
Dobre premiešame a zo zmesi tvarujeme 10 cm dlhé valčeky, ktoré obaľujeme v strúhanke a vyprážame v oleji. Podávame s plnenými šampiňónmi a huibovým paprikášom.