Pirožky se zelím-i jako roláda
Recepty, Slané pečivoSuroviny
- Těsto:
- 500 g hladké mouky
- 1 sušené droždí (7 g)
- 1 bílý jogurt (150 ml)
- 1 lžička cukru
- 1/2 lžičky soli
- 150 g másla
- 2 vejce
- 1 žloutek (bílek necháme na potření)
- Náplň:
- 2 mrkve
- 1 cibule
- 1/4 hlávky bílého zelí
- podle volby anglická slanina (já použila Gothaj) - nemusí být
- 50 g másla
- sůl
- pepř
Postup Pirožky se zelím-i jako roláda
Postup přípravy receptu
-
Nejprve uděláme náplň. Mrkev nastrouháme na hrubém struhadle, zelí nakrájíme na nudličky. Cibuli nakrájíme na jemno, zpěníme ji na másle, přidáme mrkev a zelí, osolíme, opepříme a necháme chvíli dusit, dokud zelenina nezmenší objem a nezměkne. Necháme vychladnout.
Suroviny na těsto smícháme a vypracujeme těsto. Pokračujeme ihned, nenecháváme kynout.
Těsto rozdělíme na dva díly, z každého vyválíme plát, rozkrájíme na čtverce, poklademe plátky slaniny nebo salámu, přidáme lžíci náplně a přehneme do trojúhelníku. Okraje přimáčkneme vidličkou. Potřeme zbylým bílkem a dáme na plech s pečícím papírem.
Pečeme na 180°asi 20 -25 minut.