Pirožky se zelím-i jako roláda

Recepty, Slané pečivo

Suroviny

Těsto:
500 g hladké mouky
1 sušené droždí (7 g)
1 bílý jogurt (150 ml)
1 lžička cukru
1/2 lžičky soli
150 g másla
2 vejce
1 žloutek (bílek necháme na potření)
Náplň:
2 mrkve
1 cibule
1/4 hlávky bílého zelí
podle volby anglická slanina (já použila Gothaj) - nemusí být
50 g másla
sůl
pepř

Postup přípravy receptu

  1. Nejprve uděláme náplň. Mrkev nastrouháme na hrubém struhadle, zelí nakrájíme na nudličky. Cibuli nakrájíme na jemno, zpěníme ji na másle, přidáme mrkev a zelí, osolíme, opepříme a necháme chvíli dusit, dokud zelenina nezmenší objem a nezměkne. Necháme vychladnout.

  2. Suroviny na těsto smícháme a vypracujeme těsto. Pokračujeme ihned, nenecháváme kynout.

  3. Těsto rozdělíme na dva díly, z každého vyválíme plát, rozkrájíme na čtverce, poklademe plátky slaniny nebo salámu, přidáme lžíci náplně a přehneme do trojúhelníku. Okraje přimáčkneme vidličkou. Potřeme zbylým bílkem a dáme na plech s pečícím papírem.

  4. Pečeme na 180°asi 20 -25 minut.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!