Pikantní vepřové na zázvoru dušené

Recepty, Vepřové maso

Suroviny

400-500 g vepřové plece nebo libové krkovice
2-3 lžíce sojové omáčky
pepř mletý
50 g zázvoru, oloupaného a jemně nastrouhaného
olej nebo sádlo
solamyl
voda nebo vývar

Postup přípravy receptu

  1. Maso pokrájíme na nudličky nebo kostičky a opepříme (pepřem nemusíme šetřit). Oloupaný zázvor jemně nastrouháme.

  2. Na rozpáleném tuku osmažíme za občasného promíchání opepřené maso dozlatova, pak přidáme zázvor a sojovou omáčku - dvě až tři lžíce. Přilijeme vodu nebo vývar, ale jen tolik, aby se při dušení nepřipaloval zázvor se sojovou omáčkou a na mírném plameni pod poklicí dusíme maso zvolna do změknutí, za častého dohledu a případného podlití. Maso by nemělo být celé ponořené, mělo by se dusit v pikantním sosu, který budeme postupně dolévat a ředit.

  3. Maso můžeme krátce podusit i v tlakovém hrnci, ale to musíme mít dobrý odhad v tom, kolik nám odsyčí páry během vaření, abychom nespálili sos.

  4. Sos pod masem dolijeme do požadovaného množství, zahustíme troškou solamylu rozmíchaného v malém množství studené vody a necháme krátce provařit. Kdo nechce zahušťovat, nemusí. Pokud je třeba, dochutíme pepřem nebo sojovou omáčkou.

  5. Podáváme s chlebem a nejlépe i se sklenicí dobře vychlazeného piva. Jako přílohu můžeme zvolit i brambory, rýži nebo noky.

  6. Na talíři můžeme posypat čerstvě nasekaným zázvorem nebo pokrájenou lahůdkovou cibulkou.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!