Pikantní vepřové na zázvoru dušené
Recepty, Vepřové masoSuroviny
- 400-500 g vepřové plece nebo libové krkovice
- 2-3 lžíce sojové omáčky
- pepř mletý
- 50 g zázvoru, oloupaného a jemně nastrouhaného
- olej nebo sádlo
- solamyl
- voda nebo vývar
Postup Pikantní vepřové na zázvoru dušené
Postup přípravy receptu
-
Maso pokrájíme na nudličky nebo kostičky a opepříme (pepřem nemusíme šetřit). Oloupaný zázvor jemně nastrouháme.
Na rozpáleném tuku osmažíme za občasného promíchání opepřené maso dozlatova, pak přidáme zázvor a sojovou omáčku - dvě až tři lžíce. Přilijeme vodu nebo vývar, ale jen tolik, aby se při dušení nepřipaloval zázvor se sojovou omáčkou a na mírném plameni pod poklicí dusíme maso zvolna do změknutí, za častého dohledu a případného podlití. Maso by nemělo být celé ponořené, mělo by se dusit v pikantním sosu, který budeme postupně dolévat a ředit.
Maso můžeme krátce podusit i v tlakovém hrnci, ale to musíme mít dobrý odhad v tom, kolik nám odsyčí páry během vaření, abychom nespálili sos.
Sos pod masem dolijeme do požadovaného množství, zahustíme troškou solamylu rozmíchaného v malém množství studené vody a necháme krátce provařit. Kdo nechce zahušťovat, nemusí. Pokud je třeba, dochutíme pepřem nebo sojovou omáčkou.
Podáváme s chlebem a nejlépe i se sklenicí dobře vychlazeného piva. Jako přílohu můžeme zvolit i brambory, rýži nebo noky.
Na talíři můžeme posypat čerstvě nasekaným zázvorem nebo pokrájenou lahůdkovou cibulkou.