Pikantní vepřová játra na cibuli

Recepty, Pokrmy z vnitřností

Suroviny

500 g vepřových (nebo hovězích) jater
pepř
sladká paprika
500 g cibule
olej
sůl

Postup přípravy receptu

  1. 500 g jater odblaníme, nakrájíme na tenké (méně než 1/2 cm) plátky. Každý plátek po obou stranách mírně posypeme pepřem a sladkou paprikou. Cibuli nakrájíme na tenká kolečka nebo půlkolečka.

  2. Opečeme, spíš podusíme při nižší teplotě všechnu cibuli a když se již voda z cibule dost odpařila a cibule je tak asi polovina (pořád je světlá), shrneme ji na jednu stranu pánve (používám hlubokou pánev) a na volném místě opékáme tenké plátečky okořeněných jatýrek. Jakmile jsou opečená trochu z obou stran, přimícháváme je do cibule a rychle přidáváme na pánev další játra, a to děláme do spotřebování všech kousků, jde to celkem rychle. Pak ještě minutu nebo dvě promícháváme vše společně, přitom osolíme podle chuti a je možno dochutit, třeba pepřem, kdo rád ostřejší, posype to celé špetkou chilli. Já si to dávám s chlebem, ale šlo by to i s rýží nebo s brambory.

  3. Důležitá je jemně nakrájená cibule (dělám na WS struhadle) a tence nakrájená játra - to chce opravdu ostrý nůž a pomůže, když dáme na nějakou chvíli játra ztuhnout do mrazáku (ne zmrznout!). Jídlo je celkem rychle hotové, hlavně, pokud můžeme cibuli nakrájet v robotu nebo na WS struhadle. A hlavně - stojí to za to! Pokud vám játra zbudou na příští den, NEohřívejte je v mikrovlnce, tam játra ztvrdnou.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!