Vdolečky (ze Slovácka)
Recepty, MoučníkySuroviny
- 300 g polohrubé mouky
- 300 g hladké mouky
- 250 ml mléka
- 200 ml oleje
- 80 g moučkového cukru
- vanilkový cukr
- špetka soli
- 1 vejce
- 3 žoutky
- 35-42 g droždí
- náplň:
- tvarohová
- před pečením:
- 2 vejce na potření
- posýpka
Postup Vdolečky (ze Slovácka)
Postup přípravy receptu
-
Ve vlažném mléku rozmícháme cukr, droždí a trochu z přichystané mouky a necháme vzejít kvásek. Přidáme zbytek surovin, vymísíme těsto a necháme ho hodinu kynout v teple - během kynutí alespoň jednou promísíme.
Vykynuté těsto propracujeme, rozválíme a nakrájíme na malé čtverečky (asi 4x4 cm). Na každý z nich vložíme kousek tvarohové náplně a dobře ji do těsta zabalíme.
Všechny vdolečky vrchní stranou smočíme v rozšlehaných vejcích a pak ji otiskneme do posýpky. Poukládáme je na plech vykynout (přibližně 30 minut).
Upečeme ve vyhřáté troubě (220°C/asi 10 minut). Ještě horké je potřeme štětečkem namočeným v rozpuštěném másle.