Pikantní losos s nádivkou
Recepty, RybySuroviny
- 1 losos s kůží (asi 2 kg) vyfiletovaný
- mořská sůl
- pepř
- Nádivka:
- 1 svazek jarní cibulky
- 2 malé červené chilli papričky
- čerstvý zázvor - asi 5 cm
- 2 větší stroužky česneku
- 2 polévkové lžíce slunečnicového oleje
- 50 g kokosového krému (mléka)
- 400 g loupaných krevet
- Omáčka:
- 2 polévkové lžíce limetkové šťávy
- 2 polévkové lžíce medu
- 2 polévkové lžíce sójové omáčky
Postup Pikantní losos s nádivkou
Postup přípravy receptu
-
Nejdříve si připravíme nádivku. Cibulku nasekáme na nudličky. Papričku podélně rozkrojíme, vyndáme jádřinec a semínka a nakrájíme ji na nudličky. Stejně na nudličky nakrájíme i oloupaný zázvor.
Oloupaný česnek nakrájíme na malé kostičky. Na pánvi rozpálíme olej, přidáme cibulku (část si necháme na dozdobení), zázvor, papričku a česnek.
Na středním plameni opékáme do změknutí (asi 5 minut). Pak přidáme kokosový krém a vaříme do zhoustnutí. Pokud použijeme mléko, trvá to déle.
V případě, že použijeme syrové krevety (šedé), přidáme je asi 4 minuty před koncem a mícháme dokud nezrůžoví. Vypneme a odstavíme. Pokud použijeme krevety předvařené, přidáme je až po vypnutí. Směs necháme trochu vychladnout.
Očištěné filety lososa osolíme, opepříme a do kůže uděláme ostrým nožem zářezy ve tvaru X (aby nám kůže nepopraskala).
Plech vyložíme pečícím papírem, položíme si na něj nastříhaný potravinářský provázek a na ten položíme první filet kůží dolů. Na filet rozprostřeme připravenou nádivku. Položíme druhý filet kůží nahoru a filety k sobě svážeme provázkem.
Pečeme v troubě vyhřáté na 220°C asi 15-20 minut. Než se ryba upeče, v rendlíku si ohřejeme limetkovou šťávu, přidáme med a po rozpuštění sójovou omáčku.
Druhou chilli papričku podélně rozkrojíme, vyndáme jadřinec a semínka. Papričku nakrájíme na tenké nudličky které smícháme s cibulkou, kterou jsme si nechali na zdobení.
Po dopečení lososa přendáme na servírovací talíř, přelijeme omáčkou a dozdobíme cibulkou s papričkou.