Pikantní losos s nádivkou

Recepty, Ryby

Suroviny

1 losos s kůží (asi 2 kg) vyfiletovaný
mořská sůl
pepř
Nádivka:
1 svazek jarní cibulky
2 malé červené chilli papričky
čerstvý zázvor - asi 5 cm
2 větší stroužky česneku
2 polévkové lžíce slunečnicového oleje
50 g kokosového krému (mléka)
400 g loupaných krevet
Omáčka:
2 polévkové lžíce limetkové šťávy
2 polévkové lžíce medu
2 polévkové lžíce sójové omáčky

Postup přípravy receptu

  1. Nejdříve si připravíme nádivku. Cibulku nasekáme na nudličky. Papričku podélně rozkrojíme, vyndáme jádřinec a semínka a nakrájíme ji na nudličky. Stejně na nudličky nakrájíme i oloupaný zázvor.

  2. Oloupaný česnek nakrájíme na malé kostičky. Na pánvi rozpálíme olej, přidáme cibulku (část si necháme na dozdobení), zázvor, papričku a česnek.

  3. Na středním plameni opékáme do změknutí (asi 5 minut). Pak přidáme kokosový krém a vaříme do zhoustnutí. Pokud použijeme mléko, trvá to déle.

  4. V případě, že použijeme syrové krevety (šedé), přidáme je asi 4 minuty před koncem a mícháme dokud nezrůžoví. Vypneme a odstavíme. Pokud použijeme krevety předvařené, přidáme je až po vypnutí. Směs necháme trochu vychladnout.

  5. Očištěné filety lososa osolíme, opepříme a do kůže uděláme ostrým nožem zářezy ve tvaru X (aby nám kůže nepopraskala).

  6. Plech vyložíme pečícím papírem, položíme si na něj nastříhaný potravinářský provázek a na ten položíme první filet kůží dolů. Na filet rozprostřeme připravenou nádivku. Položíme druhý filet kůží nahoru a filety k sobě svážeme provázkem.

  7. Pečeme v troubě vyhřáté na 220°C asi 15-20 minut. Než se ryba upeče, v rendlíku si ohřejeme limetkovou šťávu, přidáme med a po rozpuštění sójovou omáčku.

  8. Druhou chilli papričku podélně rozkrojíme, vyndáme jadřinec a semínka. Papričku nakrájíme na tenké nudličky které smícháme s cibulkou, kterou jsme si nechali na zdobení.

  9. Po dopečení lososa přendáme na servírovací talíř, přelijeme omáčkou a dozdobíme cibulkou s papričkou.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!