Perníkové koule
Recepty, CukrovíSuroviny
- 40 dkg hladké mouky
- 14 dkg moučkového cukru
- 6 dkg tuku
- 2 celá vejce
- 10 dkg medu
- 2 lžíce kakaa (nemusí být)
- 1 lžička jedlé sody
- Koření celkem asi 2 lžičky:
- Anýz
- hřebíček
- zázvor
- tymián
- nové koření
- badyán
- skořice
Postup Perníkové koule
Postup přípravy receptu
-
Vypracujeme těsto a necháme 24 hodin odpočinout. Vykrájíme kolečka (3 mm tloušťka) a pokládáme na sádlem vymazanou formičku, potíráme rozšlehaným vejcem a pečeme v mírné troubě na 170°C asi 15 minut.
Po upečení zlehka oddělíme těsto od formiček. Po vychladnutí koule na spodní straně opatrně zarovnáme struhadlem. Poté slepujeme k sobě a můžeme přidat i poutko. Poté už jen zdobíme libovolným motivem.
Příprava polevy: 1 bílek, 14 dkg cukru (prosejeme 2x), citron dle chuti. Mícháme ručně na talířku do zhoustnutí (párátkem kápneme na okraj talíře tečku, pokud se neroztéká, je to akorát).