Perníkové grissini s čokoládovým dipem
Recepty, MoučníkySuroviny
- Těsto:
- 1/2 kostičky droždí (20 g)
- 120 ml mléka
- 70 g cukru
- 300 g hladké mouky
- špetka soli
- 2-3 lžičky perníkového koření
- 50 g másla
- Dip:
- 100 g hořké čokolády
- 4 lžíce smetany
- 2 lžíce kávového likéru nebo rumu
Postup Perníkové grissini s čokoládovým dipem
Postup přípravy receptu
-
Droždí rozdrobíme do mističky, přidáme lžičku cukru, lžíci mouky a 120 ml vlažného mléka. Vše smícháme a necháme 15 minut v klidu na teplém místě. Mouku prosijeme do mísy, přidáme špetku soli, perníkové koření, cukr, rozpuštěné máslo a vykynutý kvásek. Zaděláme hladké těsto. Těsto musí být tužší, v případě potřeby přidáme ještě trochu mouky. Těsto zakryjeme utěrkou a necháme 30 minut v klidu.
Vykynuté těsto vyválíme na obdélník asi 5 mm silný a rádýlkem nakrájíme proužky 1 cm široké. Každý proužek těsta zatočíme do spirálky a dáme na plech vyložený pečícím papírem. Troubu rozehřejeme na 180°C a vložíme připravený plech. Pečeme asi 15 minut. Vychladlé tyčinky namáčíme do čokoládového dipu.
Dip: čokoládu rozlámeme na kostičky, dáme do misky, přilijeme smetanu a dáme rozpustit do mikrovlnné trouby. Pak přilijeme alkohol a dobře promícháme.